Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 3
Yoğun Bakım Hastalarının Pozisyon Değişikliklerinin Solunum ve Kardiyak Parametreler Üzerindeki Etkileri
2021
Dergi:  
Türk Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yoğun bakım hastalarında pozisyon değişiklikleri ile sekresyonların hava yolunda mobilizasyonu, basınç ülserlerinin önlenmesi ve ventilatör ilişkili pnömoni riskinin azaltılması hedeflenmektedir. Sırtüstü (supin), sol lateral, sağ lateral ve Fowler pozisyonlarının solunum ve kardiyak parametreler üzerine etkilerini CO2 yeniden soluma tekniği kullanan non-invaziv kardiyak debi (output) monitörü ile araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 24 saatten uzun süredir yoğun bakımda takip edilen, invaziv mekanik ventilatör desteği altındaki 18-65 yaş arası 40 hasta dahil edildi. Hastaların sırasıyla sırtüstü, sol yan, sağ yan ve Fowler pozisyonunda non-invaziv kardiyak debi monitörü ile kalp debisi izlendi. Hastaların solunum ve hemodinamik parametreleri bu pozisyonlarda bir saatlik aralıklarla ölçüldü. Bulgular: Sol lateral pozisyonda farklı zamanlarda ölçülen ortalama arter basıncı değerleri karşılaştırıldığında ölçümler arasında anlamlı fark bulundu. Sırtüstü pozisyonlarda farklı zamanlarda ölçülen SpO2 değerleri arasında önemli bir fark vardı. Ancak bu fark klinik olarak anlamlı değildi. Farklı zamanlarda ölçülen diğer solunum ve kalp parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Hemodinamisi stabil olan mekanik ventilatör desteği altındaki hastalarda pozisyon değişikliklerinin solunum mekanikleri, hemodinamik parametreler ve oksijenasyonda klinik olarak anlamlı bir değişikliğe yol açmadığını gördük.

Anahtar Kelimeler:

Effects of Position Changes in Intense Care Patients on Respiratory and Cardiological Parameters
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: In intensive care patients, position changes are aimed at the mobilization of secretions in the air, the prevention of pressure ulcers and the reduction of the risk of pneumonia associated with the ventilator. We aimed at researching the effects of the rear (supin), left lateral, right lateral and Fowler positions on respiratory and cardiovascular parameters with the non-invasive cardiovascular output monitor using the CO2 re-inhalation technique. Tools and Methods: 40 patients between the ages of 18 and 65 under the invasive mechanical ventilator support, followed in intensive care for over 24 hours, were included in the study. Patients were monitored with a non-invasive heart rate monitor in the rear, left side, right side and Fowler position, respectively. The respiratory and hemodynamic parameters of patients were measured in an hour interval in these positions. Results: A significant difference was found between the measurements when compared the average arterial pressure values measured at different times in the left side position. There was a significant difference between the SpO2 values measured at different times in the rear positions. However, this difference was not clinically meaningful. There was no significant difference between the groups in terms of other respiratory and heart parameters measured at different times. In patients with the support of a mechanical ventilator with hemodynamics stable, we have seen that position changes do not lead to clinically significant changes in respiratory mechanics, hemodynamic parameters and oxygenation.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 10
2023 Impact/Etki : 0.021
Türk Yoğun Bakım Dergisi