Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
İLKÖĞRETİM 5-8. SINIFTA OKUYAN ÇOCUK ve ERGENLERDE ŞİŞMANLIK SIKLIĞI ve VÜCUT KOMPOZİSYONUNUN SAPTANMASI
2021
Dergi:  
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Okul döneminde beslenme alışkanlıkları değişen öğrencilerin fizik aktivite ve şişmanlık sıklıklarını ve bu durumlarının vücut kompozisyonlarındaki değişime etkisini görmek, spor yapan çocukların bazı vücut bileşeni değerleri ve obezite sıklıkları belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tipteki çalışmaya yaş ortalaması 11,54±2,08 olan 267 öğrenci katılmıştır. Yüz-yüze anket uygulaması sonrası öğrencilerin vücut analizi vücut kompozisyon analizörü (TANİTA) ile yapılarak anket ile eşleştirilmiştir. TANITA BF-556 Body Fat Monitor ile ağırlık ölçümü, Beden kitle indeksi (BKİ) ve vücut bileşimi ölçümleri alınmıştır. Bulgular: Katılımcıların %47.6’sı kız öğrenci, %72.2’si kantinden alışveriş yapmakta ve %42.4’ü her gün spor yapmaktadır. Öğrencilerin %20.6’sı şişman ve %19.1’inin obez olduğu saptanmıştır. Kız öğrencilerin vücut yağ yüzdesi ortalaması 25.31±5.5, erkek öğrencilerin ise 22.89±12.6 (p=0.008) iken erkek ve kız öğrencilerde yağ kitlesi ortalamaları arasında fark saptanmamıştır (p=0.125). Sonuç: Araştırmamızda çocuklarda fazla ağırlıklı ve obez bireylerin sayısının ülkemizdeki çalışmalara benzer şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Aile hekimlerinin düzenli aralıklarla okullarda izlem yaparak riskli çocuk ve adolesanları saptayarak aile bildirimi yapması önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Primary education 5–8. Children and adolescents who are reading SINIFTA and their body composition
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim is to see the frequency of physical activity and obesity of students who change their eating habits during the school period and the impact of the changes in their body compositions, to determine the body component values and the frequency of obesity of children who do sports. Method: 267 students with an average age of 11,54 ± 2,08 were involved in the study in Cutting-edge type. After the face-to-face survey application, the body analysis of students was accompanied with the survey by performing with the body composition analyzer (TANITA). With the TANITA BF-556 Body Fat Monitor, weight measurements, body mass index (BMI) and body composition measurements have been taken. Results: 47.6 percent of participants are girls, 72.2 percent are shopping in the restaurant and 42.4 percent are doing sports every day. 20.6 percent of students are obese and 19 percent. It is found that 1 is obese. The average body fat percentage for girls is 25.31±5.5, while the average body fat percentage for boys is 22.89±12.6 (p=0.008) while the average body fat percentage for boys and boys is 0.125 (p=0.125). The result: Our study found that the number of overweight and obese individuals in children was similarly high as the studies in our country. It is important for family doctors to make family reports by monitoring risky children and adolescents in schools on a regular basis.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 214
Atıf : 816
2023 Impact/Etki : 0.029
Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi