Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 11
Peyami Safa ve Nurullah Ataç’ın Dil Tartışmaları
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Devlet otoritesi tarafından Türk Dili üzerine yürütülen planlamalar özellikle Dil Devrimi ile birlikte ivme kazanmış, bu da aydınlar ve sivil toplum düzeyinde birçok tartışmayı beraberinde getirmiştir. Bu durum özellikle eğitim ortamlarında birtakım uzlaşmazlıklara sebep olmuştur. Dilin toplumsal birliği sağladığı ve bir ortak iletişim vasıtası olduğu düşünüldüğünde bu ihtilafların toplumsal problemlere yol açmakta olduğu anlaşılır. Bu tartışmalarda ön planda yer alan Nurullah Ataç ve Peyami Safa dil üzerine birçok konuda fikir beyan etmiştir. Onların yazılarını birlikte okuma denemesi erken Cumhuriyet Döneminde’ki dil politikalarını daha iyi anlamaya yardımcı olabilir ve bundan sonra geliştirilecek dil politikalarına kaynak oluşturabilir. Ayrıca dil öğretiminde benimsenecek birtakım kurallara ve yaklaşımlara dayanak oluşturabilir. Nitel araştırma deseninde tasarlanan çalışmada bu iki aydının düşünce yazıları doküman analizi yöntemiyle incelenmiş ve dile dair değindikleri meseleler içerik analizi ile kategorileştirilmiştir. Böylece iki aydının dille ilgili şu konularda birbiriyle büyük karşıtlıklar, benzerlikler ve ayrılıklar gösterdikleri ortaya çıkmıştır: Alfabe, terimler, dilde özleşme, söz dizimi. Dilde özleşme başlığı altında da bu iki ismin nüanslar ve eş anlamlı sözcükler, önerilen sözcükler, uydurma kavramı, sözcük estetiği, özleşmenin imkânsızlığı, komünizmin etkisi, halk ağızları, anlam derinliği, dilin yoksullaşması, anlaşılma sorunu meselelerinde tartışmalara girdiği görülmüştür. Tüm bu tartışmalar dil ve dil öğretimine dair politika geliştirenler ve bu alandaki uygulayıcılar için yol gösterici bir kaynak konumundadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.198
2023 Impact/Etki : 0.187
Turkish Studies Educational Sciences