Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Role of Landscape Character Analysis in Evaluation Interaction Between Rural Settlement and Protected Area: Kapısuyu Basin Sample
2013
Dergi:  
Journal of Agricultural Sciences
Yazar:  
Özet:

Korunan alanlar biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği ve yerel ekonomiye katkısı nedeniyle değerli alanlardır. Korunan alanların bu özelliklerinin devamlılığında yakın çevresindeki yerleşimlerle etkileşimi önemli bir rol oynamaktadır. Korunan alanların yakın çevresinde genellikle kırsal alanlar ve kırsal yerleşimler bulunmaktadır. Kırsal yerleşimlerin büyük çoğunluğunu köyler oluşturmaktadır. Korunan alanlar köylerin ekonomik yapısını olumlu yönde etkileme potansiyeline sahipken; köyler korunan alandaki biyolojik çeşitliliği olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle korunan alanın çevresindeki köyler ile etkileşiminin belirlenmesi, izlenmesi ve onarılması gerekmektedir. Bu önermeden hareketle bu çalışmada Türkiye’de korunan alanın çevresindeki köyler ile etkileşimi peyzaj karakter analizi tekniği belirlenmesi hedeflenmiştir.   Türkiye’de kırsal yerleşimlerin sınıflamasında yerleşimlerin mekânsal düzeni ve orman alanlarına mesafesi dikkate alınmaktadır. Ancak bu kriterler yerleşimlerin orman alanı ve korunan alan ile etkileşimini ölçmede yetersiz kalmaktadır. Bu noktadan hareketle, çalışmada, korunan alan çevresindeki kırsal yerleşimlerin korunan alanın biyolojik çeşitliliği üzerindeki etkisinin belirlenmesini amaçlayan özgün bir metodoloji önerilmektedir. Metodoloji kapsamında yapılan sınıflama ve metodolojinin geliştirilmesinde Dünya’da ve Türkiye’de yapılan köy sınıflama çalışmaları ve peyzaj karakter analizi yaklaşımı temel alınmıştır. Çalışma, Kastamonu-Bartın Küre Dağları Milli Parkı Planlama Bölgesinde yer alan, Kapısuyu Havzası içinde bulunan köylerde gerçekleştirilmiştir. Her köy için belirlenen karakter doğrultusunda köylerin milli parka katkısı ve etkisi izlenebilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Role of Landscape Character Analysis in Evaluation Interaction Between Rural Settlement and Protected Area: Kapısuyu Basin Sample
2013
Yazar:  
Özet:

Protected areas are valuable areas due to the sustainability of biological diversity and its contribution to the local economy. In the continuity of these characteristics of protected areas, the interaction with the settlements nearby plays an important role. Near the protected areas are usually rural areas and rural settlements. The majority of rural settlements are villages. While protected areas have the potential to positively affect the economic structure of villages, villages have the potential to negatively affect the biological diversity in the protected area. Therefore, it is necessary to identify, monitor and repair the interaction with the villages surrounding the protected area. With this proposal, the aim of this study in Turkey is to determine the technique of peasant character analysis of interaction with the villages around the protected area.   In Turkey, the classification of rural settlements takes into account the local arrangement of settlements and the distance to forest areas. However, these criteria remain insufficient in measuring settlements' interaction with the forest area and protected area. From this point, the study proposes an original methodology aimed at determining the impact of rural settlements around the protected area on the biological diversity of the protected area. The development of the classification and methodology conducted within the framework of the methodology was based on the rural classification studies conducted in the world and in Turkey and the landscape character analysis approach. The study was carried out in the villages located within the Portsmouth Basin, located in the Kastamonu-Bartin Globe Mountains National Park Planning Area. According to the character specified for each village, the contribution and influence of the national parks of the villages will be observed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Agricultural Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.092
Atıf : 3.921
2023 Impact/Etki : 0.366
Journal of Agricultural Sciences