Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Familial Hiperkolesterolemi Tedavisinde Iki Lipoprotein Aferezi Yönteminin Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ailesel hiperkolesterolemi düşük dansiteli lipoprotein kolesterol düzeyinin önemli derecede yükselmesine ve erken yaşta koroner arter hastalığı ile kalp nedenli ölüme yol açan otozomal dominant kalıtımlı bir genetik hastalıktır. Bu hastalığın heterozigot ve homozigot formları vardır ve insidansları sırasıyla 1:500 ve 1:1 000 000 olarak rapor edilmiştir. Bu hastalık sıklıkla LDL reseptörü (en sık), apolipoprotein B (Apo B), proprotein konvertaz subtilisin/cexin 9 (PCSK9) ve LDL reseptör adaptör proteini (LDLRAP) gen mutasyonları nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ailesel hiperkolesterolemili hastalar statin gibi lipid-düşürücü tedavilere iyi yanıt vermez ve bu nedenle lipoprotein aferezi seçkin tedavi yöntemidir. Gereç ve Yöntemler: Homozigot ailesel hiperkolesterolemi tanısı alan 20 yaşında kadın hastada, çift filtrasyon plazmaferez (DFPP) ve dekstran sülfat kolonu (DSC) olmak üzere farklı iki lipoprotein aferez yönteminin sonuçlarını karşılaştırdık. 20 seans çift filtrasyon plazmaferez (DFPP) ve 20 seans dekstran sülfat kolonu (DSC), toplam 40 aferez seansı değerlendirildi. Bulgular: İki yöntemin karşılaştırılmasında, yüksek dansiteli lipoprotein (YDL), lökosit, platelet, potasyum, kalsiyum, protrombin zamanı ve aktive parsiyel tromboplastin zamanı değerleri değişiklikleri istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamız iki farklı yöntemin serum elektrolit değerleri, hemostaz ölçütleri ve lökosit, trombosit sayılarına farklı etkileri olduğunu gösterdiği için, aferez yöntemi seçiminin hastanın klinik ve laboratuvar bulgularına göre yapılmasının daha uygun olacağını düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of two Lipoprotein Aferesis Methods in the Treatment of Family Hypercholesterolemia
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Family hypercholesterolemia is an autosomal dominant hereditary disease that leads to a significant increase in low-dancite lipoprotein cholesterol levels and early age coronary arterial disease and heart-caused death. The disease has heterocygotic and homocygotic forms and its incidences have been as 1:500 and 1:1 000 000 respectively. This disease often occurs due to LDL receptor (the most common), apolipoprotein B (Apo B), proprotein conversion subtilisin/cexin 9 (PCSK9) and LDL receptor adapter protein (LDLRAP) genetic mutations. Family hypercholesterolemic patients do not respond well to lipid-reducing treatments such as statin and therefore lipoprotein afferesis is a distinguished method of treatment. In a 20-year-old female patient diagnosed with homozigot family hypercholesterolemia, we compared the results of two different lipoprotein affection methods, double-filtration plasmaferase (DFPP) and decstrate sulfate column (DSC). 20 sessions of double filtration plasmaferase (DFPP) and 20 sessions of decentralized sulfate column (DSC), a total of 40 sessions were evaluated. In the comparison of the two methods, high-dancity lipoprotein (YDL), leukocyte, platelet, potassium, calcium, prothrombin time and active partial tromboplastin time values changed statistically meaningful. Result: As a result, our study shows that two different methods have different effects on the number of thrombocytes, as the serum electrolyte values, hemostasis standards and leukocytes, the choice of the aferez method would be more appropriate to be done according to the patient’s clinical and laboratory findings.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 620
Selçuk Tıp Dergisi