Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 22
 İndirme 3
Entegre çok kriterli karar verme yöntemleriyle sağlık sektöründe iş sağlığı ve güvenliği performansının ölçülmesi
2020
Dergi:  
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İş sağlığı ve güvenliği (İSG) mevzuat değişiklikleri ve yeni İSG uygulamalarının İSG performansına etkisinin belirlenmesi; işletmenin kendi performansını bulunduğu sektördeki diğer işletmelerle kıyaslayabilmesi; ihalelerde veya alt yüklenici seçiminde aday firmaların İSG performansının ölçülmesi için İSG performansının hızlı, objektif ve gerçekçi bir şekilde ölçülmesi zaruri bir ihtiyaçtır. Literatürdeki yöntemler, sadece bir işletme için yüksek uzmanlık gerektiren uzun süreli gözlemler yoluyla İSG performans ölçümü yapmaktadır. Birden çok işletme için hızlıca sonuç verebilecek bir İSG performans ölçüm yöntemine rastlanmamıştır. Bu çalışmada, ÇKKV yöntemleri entegre bir yapıda kullanılarak sağlık sektörü için İSG performans ölçüm yöntemi geliştirilmiştir. İlk olarak İSG performans göstergeleri belirlenmiş ve AHP yöntemiyle ağırlıklandırılmıştır. Performans indekslerinin elde edilmesi için, PROMETHEE (Preference Ranking Organization Method for Enrichment Evaluations) ve GRA (Grey Relational Analysis) yöntemleri kullanılmıştır. İki yöntemle elde edilen performans indeksleri kıyaslanarak sonuçların tutarlılığı incelenmiştir. Ayrıca İSG performans indeksleri ile hastanelerin diğer özellikleri (hastane tipi, ISO 9001 sertifikası, hastane kuruluş yılı, İSG birimi kuruluş yılı) arasındaki korelasyonlar incelenmiştir. Geliştirilen yöntemin uygulaması İzmir ve İstanbul’da bulunan 27 hastanede yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Measurement of work health and safety performance in the health sector by integrated multi-criteria decision-making methods
2020
Yazar:  
Özet:

Employment Health and Safety (ISG) legislation changes and the impact of new ISG applications on ISG performance; the ability of the enterprise to compare its performance with other enterprises in the sector where it is; the need to measure the performance of ISG in a fast, objective and realistic way in the tender or subcontractor selection of the candidate companies to measure the performance of ISG. The methods in literature make ISG performance measurements through long-term observations that only require high expertise for a business. There is no ISG performance measurement method that can deliver rapid results for several. In this study, the ISG performance measurement method for the health sector has been developed using CCCV methods in an integrated structure. First, the performance indicators of ISG were determined and emphasized by the AHP method. For the performance index, PROMETHEE (Preference Ranking Organization Method for Enrichment Evaluations) and GRA (Grey Relational Analysis) methods were used. Comparing the performance indicators obtained by two methods, the consistency of the results was studied. Correlations between ISG performance indices and other characteristics of hospitals (hospital type, ISO 9001 certificate, hospital establishment year, ISG unit establishment year) have also been studied. The application of the method developed was done in 27 hospitals located in İzmir and Istanbul.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi

Alan :   Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.369
Atıf : 6.263
2023 Impact/Etki : 0.094
Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi