Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
ELEKTRİK ENERJİSİ TÜKETİM VERİLERİ İÇİN UYGUN TAHMİN YÖNTEMİ SEÇİMİ
2020
Dergi:  
Endüstri Mühendisliği
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Ocak 2016 - Aralık 2018 arası dönem için Türkiye’deki elektrik enerjisi tüketim verileri üzerinde tahminleme modelleri oluşturulmuştur. Tahminleme yaklaşımı olarak “En Küçük Kareler Yöntemi ile Fourier Analizi” ve “Winters’ Yöntemi” kullanılmıştır. En Küçük Kareler Yöntemi ile Fourier Analizi’nde model denklemi için Microsoft Excel’den, Winters’ Yöntemi ile modellemede ise Minitab 19 Paket Programından yararlanılmıştır. Tahmin modellemesinde elektrik tüketim değerleri (TWh) 12 ay, 24 ay ve 36 ay olmak üzere dönemsel olarak incelenmiş, değişkenlik (varyasyon) katsayısı hesaplanmıştır. Bu bağlamda veri setinin dönemsel değişkenliği ve tahmin modellerinin başarısı değişkenlik katsayısı (Cv) MAPE, MSE, RMSE ve MSD başarı kriterleri ile değerlendirilmiştir. Bu çalışmada elektrik enerjisi tüketimi gibi mevsimsel dalgalanma içeren zaman serilerinin gözlem verileri için modelleme başarısı yüksek alternatif tahmin modelleri karşılaştırılmıştır. Değerlendirme sonucu başarı kriterleri bakımından daha iyi sonuç veren Winters’ Yöntemi ile gelecek 36 aylık elektrik enerjisi tüketim verileri tahminlenmiştir. Oluşturulan modeller strateji belirleyiciler için rehber niteliğindedir.

Anahtar Kelimeler:

Electrical energy consumption data.
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, for the period between January 2016 and December 2018, forecast models on electricity consumption data in Turkey were created. The forecast approach was used as "Fourier Analysis with the Smallest Square Method" and "Winters' Method". The Smallest Quadratic Method and Fourier Analysis used Microsoft Excel for model equation and the Winters Method for modeling with the Minitab 19 Package Program. In the predictive modeling, electricity consumption values (TWh) are periodically studied, variability (variation) ratio calculated for 12 months, 24 months and 36 months. In this context, the periodic variability of the data set and the success of the forecast models; the variability rate (Cv) is assessed by MAPE, MSE, RMSE and MSD success criteria. In this study, the success of modeling for the observation data of time series containing seasonal volatility such as electricity consumption has been compared to high alternative predictions models. The results of the evaluation are estimated by the Winters’ Method, which provides better results in terms of success criteria for the next 36 months of electricity consumption. Created models are a guide for strategy determiners.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Endüstri Mühendisliği

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 412
2023 Impact/Etki : 0.339
Endüstri Mühendisliği