Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Titreşime Maruz Kalan İnşaat İşçileri İçin Optimal Emeklilik Yaşı: Türkiye'de Bir Vaka Çalışması
2019
Dergi:  
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Titreşimler yani; ses dalgaları, belirli bir süre içinde belirli sayıda tekrar eden dalgalardır. Ses dalgalarından farkı, sesin hava yoluyla iletilmesidir, titreşim ise vücudun katı kısımlarını kullanır. Titreşimler, operatörlerin el ve kollarına ve hatta tüm yapılarına bina operasyonlarında kullanılan makine ve ekipmanlardan geçer. Titreşimler birçok rahatsızlığa neden olur. Özellikle inşaat sektöründe, yüksek frekanslı titreşim yayıcı makina ve ekipmanlarda çalışan işçilerde ciddi sağlık sorunları gözlenmektedir. Bu sağlık sorunlarından en yaygın olanı orta ve uzun vadede ciddi mesleki ve bazı sağlık sorunlarına neden olan titreşimli bir sendromdur. Titreşim sendromu hastaları özellikle inşaat işlerinde fonksiyonel, sosyal ve psikolojik sakatlık yaşarlar. Bu nedenle, bu mesleklerin sigortaları ve amortismanları diğer çalışanlardan farklı olmalıdır. Bu çalışmada inşaat işçilerinin titreşim sendromu risk sınıflamaları yapılmıştır. Sıkı kavanoz açma zorluğu, el kavrama zayıflığı ve parmak rengi değişiklikleri çalışanların genel sorunları arasında öne çıkmaktadır. Ankete göre parmak soğukluğu ve parmak uyuşukluğu daha az ortaya çıkmaktadır. Bu sonuca göre gerekli önlemler ve yasal mevzuat önerileri sunuldu. Titreşime maruz kalan inşaat işçilerinin emeklilik yaşı için Taguchi metoduna dayalı bir optimizasyon yapıldı. İnşaat işçilerinin çalışma sürelerinin analiz sonuçlarına göre yeniden incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. İlgili mevzuat, her meslek için önerilen emeklilik yaşı uyarınca güncel tutulabilir.

Anahtar Kelimeler:

Optimal Retirement Age For Construction Workers Exposed To Vibration: A Case Study In Turkey
2019
Yazar:  
Özet:

Vibrations namely; sound waves are the waves that have a certain number of repetitions in a period. The difference from the sound waves is that the sound is transmitted through the air, while the vibration uses the solid parts of the body. Vibrations pass to operators' hands and arms and even to all their bodies from machinery and equipment used in building operations. Vibrations cause many discomforts. Especially in the construction sector, serious health problems are observed in workers working in high-frequency vibration-emitting machines and equipment. The most common of these health problems is a vibratory syndrome, which causes serious occupational and some health problems in the medium and long term. Vibration syndrome sufferers especially in construction works experience functional, social and phycological disabilities. Hence, the insurances and the depreciation of these occupations must be different from those of other employees. In this study, construction workers’ vibration syndrome risk classifications were conducted. Difficulty in tight jar opening, weak hand grip and finger color changes are among the general problems of the employees. According to the questionnaire, finger coldness and finger numbness are less common. According to this results suggestions on necessary precautions and legal legislation were presented. A Taguchi method-based optimization was performed on the retirement age of construction workers exposed to vibration. It is concluded that the working time of construction workers should be re-examined as per the analysis results. Related legislations can be kept up with the date as per the recommended retirement age for each occupation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.175
Atıf : 5.652
2023 Impact/Etki : 0.178
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi