Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 7
Türkiye’deki beş bal arısı, Apis mellifera L., 1758 (Hymenoptera: Apidae) ırkında tımar davranışı ile ilgili neuroxin-1, ataxin-3 ve atlastin genlerinin kantitasyonu
2022
Dergi:  
Türkiye Entomoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Varroa destructor Anderson & Trueman, 2000 (Acari: Varroidae) kontrolünde birçok yöntem kullanılmış olmasına rağmen, tatmin edici sonuçlar henüz elde edilememiştir. Araştırmalar, bazı bal arısı, Apis mellifera L., 1758 (Hymenoptera: Apidae) kolonilerinin Varroa akarlarına diğerlerinden daha yüksek direnç veya duyarlılık sergilediğini göstermiştir. Genetik temele dayanan direnç mekanizmalarından birisi de tımar davranışıdır ve arıcılık için umut vericidir. Tımar davranışı ile ilgili cevaplanmamış birçok sorunun olması bu çalışmanın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Türkiye'deki beş bal arısı ırkından işçi arıların V. destructor istilasına tepki olarak tımar davranışları test edilmiştir. Tımar davranışı gösteren ve göstermeyen her bir bal arısı ırkında üç aday genin (neuroxin-1, ataxin-3 ve atlastin) ekspresyon seviyelerinin kantitasyonu kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile değerlendirilmiştir. Neuroxin-1, ataxin-3 ve atlastin genlerinin ekspresyon seviyeleri önemli farklılıklar gösterse de Suriye ırkı haricinde tımar davranışı bu genlerin ekspresyon seviyeleri ile ilişkili bulunmamıştır. Ayrıca fenotipik olarak bal arısı ırkları arasında tımar davranışı açısından istatistiksel farklılık bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar, tımar davranışının, tek başına nöral gen ifadeleriyle ilişkili olmayabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte tımar davranışı ile ilgili daha fazla moleküler çalışmaya ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Quantitation Of Neuroxin-1, Ataxin-3 and Atlastin Genes Related To Grooming Behavior In Five Races Of Honey Bee, Apis Mellifera L., 1758 (hymenoptera: Apidae), In Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Although many methods have been used to control Varroa destructor Anderson & Trueman, 2000 (Acari: Varroidae), the satisfactory results have not yet been achieved. However, research has shown that some colonies of honey bee, Apis mellifera L., 1758 (Hymenoptera: Apidae), exhibit higher resistance or sensitivity to Varroa mites than others. One of the resistance mechanisms based on genetics is grooming behavior and it has been promising for beekeeping. The fact that there are many unanswered questions about grooming behavior led to the idea of this study. Worker bees from five honey bee races in Turkey were individually tested for their grooming behavior in response to V. destructor mite infestation. The quantitation of the expression levels of three candidate genes (neurexin-1, ataxin-3 and atlastin) in each honey bee race with and without grooming behavior was evaluated by quantitative polymerase chain reaction. Although expression levels of neurexin-1, ataxin-3 and atlastin genes showed significant differences among individuals, grooming levels of individuals were not related to the expression levels of these genes except in Syrian honeybees. Also, phenotypically no statistical differences were found among the honey bee races in terms of grooming behavior. The results show that grooming behavior may not be associated with neural gene expression alone. However, it is seen that more molecular studies related to grooming behavior are needed.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Entomoloji Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 124
Türkiye Entomoloji Dergisi