Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Ratlarda Deneysel Olarak Oluşturulan Asidik Deri Yanıklarında Uygulanan Ozon Tedavisinin Klinik Etkinliğinin Araştırılması
2022
Dergi:  
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada ratlarda hidroflorik asit (HFA) ile deneysel olarak oluşturulan asidik deri yanıklarında ozon tedavisinin klinik etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma materyalini 20 adet, sağlıklı erkek, 200-250 gr ağırlığındaki ratlar oluşturdu. Çalışmaya dahil edilen hayvanlar her bir grupta 10 adet hayvan olacak şekilde deney ve kontrol grubu olarak gruplandırıldı. Grupları oluşturan tüm hayvanlarda genel anestezi altında %38’lik HFA ile asidik deri yanığı oluşturuldu. Deri yanığı oluşturulan çalışma grubundaki tüm hayvanların yara bölgesine 7 gün boyunca günde bir kere ozonlanmış sıvı vazelin, kontrol grubundaki tüm hayvanlara ise %0.9’luk serum fizyolojik 7 gün süre ile günde bir kere uygulandı. Çalışmada klinik olarak değerlendirmeye alınan bül, eritem, nekroz, iyileşme, tüylenme ve oluşan hasarlı alan verileri- nin istatistiksel analizleri karşılaştırıldı. İstatistiksel analiz sonucunda deney ve kontrol grupları arasında bül, eritem, nekroz, iyileşme ve oluşan hasarlı alan bakımından anlamlı farklılık olmadığı, ancak tüylenmede 5. günden itibaren anlamlı farklılık olduğu tespit edildi (P<0.05). Bu çalışma sonucunda deneysel olarak oluşturulan asidik deri yanıkların- da ozon tedavisi yapılan grupta iyileşen hayvan sayısının daha fazla olduğu ve iyileşmenin 8. gün deney grubunda istatistiksel olarak anlamlılık seviyesinde olduğu tespit edildi. Ozonun asidik deri yanıklarında acil müdahale olarak uygulanan hidroterapiye göre daha iyi olabileceği fakat konuyla ilgili daha detaylı araştırmaların yapılması gerektiği kanısına varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Clinical Effectiveness Of Ozone Therapy On Experimental Acidic Skin Burns In Rats
2022
Yazar:  
Özet:

This study aims to research the clinical efficacy of ozone therapy on experimentally induced hydrofluoric (HFA) acidic skin burns in rats. The study material consists of 20 healthy male rats weighing 200-250 g. The animals were grouped as experimental and control group, with 10 animals in each. Acidic skin burn was created with 38% HFA under general anaesthesia in all groups. Ozonated liquid Vaseline was applied daily to the wound area in experimental group for 7 days and 0.9% saline was applied daily to the control group for 7 days. In the study, bullae, erythema, ne- crosis, healing, hair growth and damaged area data were clinically evaluated and statistically compared. As a result of the statistical analysis, there was no significant difference determined between the experimental and control group in clinical examination but there was a significant difference found in hair growth (P<0.05). As a result of this study; It was determined that the number of animals which recovered in the group treated with ozone treatment in experimentally induced acidic skin burns was higher and the recovery was statistically significant in the 8thday experimental group. It was concluded that ozone may be more favourable than hydrotherapy in emergency interventions in acidic skin burns, However, more detailed research on the subject is needed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 532
Atıf : 1.304
2023 Impact/Etki : 0.09
Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi