Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 1
Mustafa Timisi Anlatıyor: BİZ VARIZ, Dün Bugün Yarın Dipnot Yayınları, Ankara, 2021.
2021
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mustafa Timisi dendiğinde hemen akla 1960’lı yıllarda oluşan ve Alevilerin ilk siyasi örgütlenmesi diyebileceğimiz Birlik Partisi akla gelmektedir. Birlik Partisi’nin kuruluşunda bir üye olarak başlayan, kısa süre sonra da yönetimin başına geçen ve bu görevi partinin kapatılmasına kadar devam ettiren Mustafa Timisi’yi bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Bugüne kadar Birlik Partisi hakkında bazı kitap yayını ve tez çalışmaları oldu. Ancak parti yönetim kademelerinde görev almış, TBMM’de bulunmuş kişilerden hatırat şeklinde bir çalışma olmamıştı. Kitapta Alevilerin siyasi tarihi açısından önemli olan ve kendisinin şahitlik ettiği bazı olayları mümkün olduğunca çarpıtmadan, saklamadan adeta tarihe not düşercesine kronolojik bir sırayla bizlere aktarıldığını görüyoruz. Alevi toplumu bu ilk siyasal denemesinde bir başarı elde edebilmiş midir, bu denemeyle kazancı ve kayıpları neler olmuştur. Birlik Partisi’yle başlayan bu süreç sonraki dönemlerde nereye doğru evirilmiştir. Aleviler siyasi olarak bugün var mıdır, var ise nerededir? Bu soruların cevabının önemli bölümünü bu kitapta bulabiliyoruz. Kitap sadece bir siyasi partinin doğuşu ve yok oluş sürecini değil, o dönemde köylerde yaşayan Alevi çocuklarının kasaba ve kente geldiğinde karşılaştıkları sıkıntıları, özgüven eksikliğini, yazarın kendi yaşadıkları üzerinden çok güzel bir anlatımla bizlere aktarmaktadır. Yazarın çocukluk ve gençlik dönemini anlattığı kısmı okurken adeta benim hayatımı anlatıyormuş gibi geldi. Sanki benim o çağlarımda yaşadıklarımı yazar benden 15 yıl evvel yaşamıştı. Bence bu kitap salt bir siyasinin hatırası değildir. Alevi toplumu içerisinden çıkan birisinin köklerinden kopmadan kendini anlatmasıdır. Kangal’ın Yellice köyünden, bu köydeki dedelerden bahsetmesi dolaysıyla Şeyh Şazeli Ocağı’nın bir talibi olduğunu ifade etmesi önemlidir. Ben de bu yazımdaki değerlendirmelerimi siyasi olmaktan uzak inanç ve kültürel bir pencereden bakarak yapmaya çalıştım.

Anahtar Kelimeler:

We are there, yesterday, today, tomorrow, Dipnot Publications, Ankara, 2021.
2021
Yazar:  
Özet:

When it is called Mustafa Timisi, it’s right in mind that the Union Party, which was formed in the 1960s and which we can call the first political organization of the Alevins. I congratulate Mustafa Timisi for his work, which began as a member of the Union Party’s establishment, which soon passed to the head of the administration and continued this task until the party was closed. So far, there have been some book publishing and the thesis work on the Union Party. But there was no work in the form of remembrance from the people who were in the party’s leadership stages, found in TBMM. In the book we see that some of the events that Alevians are important in the political history and they witnessed are transmitted to us in chronological order, without as much distorting as possible, without hiding the note to the date. The Fire Society could have achieved a success in this first political attempt, what the profits and losses of this attempt have been. This process begins with the Union Party where it was married in the following periods. Are there politicians today, and where are they? The answer to these questions can be found in this book. The book does not only tell us the process of the birth and disappearance of a political party, but the difficulties that the Alevi children who live in the villages in that time encounter when they come to the city and the city, the lack of self-confidence, with a very beautiful narrative of the writer’s own lives. When I read the story of my childhood and youth, it seemed like I was telling about my life. It was as if the writer lived 15 years before me. I think this book is not a memory of a political person. It is the fact that someone who comes out of the fire society does not break off its roots. It is important that Kangal speaks of the village of Yellice, the grandfathers in this village, and it is important that the Sheikh Shazeli House is a talib. I also tried to make my evaluations in this article by looking from a window of faith and culture far from being political.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 962
2023 Impact/Etki : 0.144
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi