Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 13
OSMANLI SONRASI BALKAN DEVLETLERİNDE BAZI İSLAMİ GELİŞMELER VE DİN EĞİTİMİ
2021
Dergi:  
Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Balkanlarda çok farklı dinî ve etnik yapılara sahip toplumlar uzun bir tarihî süreçte birlikte yaşamış ve bölge birçok medeniyet arasında köprü vazifesi görmüştür. Osmanlı Devleti kurulduktan sonra fetihlerinde önceliği bu Balkan topraklarına tanımış ve henüz dilini, kültürünü ve dinî yapısını bilmediği bir bölgeyi kısa sürede etkisi altına almıştır. Osmanlıların Balkanlardaki bu başarısının arka planında uyguladıkları Millet Sistemi vardır. Temeli Medine Vesikasına dayanan bu sistem sayesinde Osmanlılar asırlarca uyum içerisinde buralarda varlığını sürdürebilmiştir. Millet Sistemi sayesinde Hristiyan bölgelerinde dahi kültürel ve dinî yapı korunmuş, herhangi bir asimilasyona ya da zorla ırk ve din değiştirme faaliyeti yaşanmamıştır. Beş asırdan fazla Türk hâkimiyeti döneminde Balkanlarda 16.000 Türk vakıf eserinin inşa edildiğini tarih vesikalarda görülmektedir. Bu eserler sayesinde Balkanlarda İslam hızla yayılmış, Hristiyan halk dahi Osmanlılara hayranlık duymaya başlamıştır. Her devlet gibi Osmanlı Devleti de zamanla zayıflamış ve dağılma sürecine girmiştir. Özellikle 1877-78 Osmanlı-Rus savaşı ve bu bozgundan arda kalan son toprakların da elden çıkması neticesini verecek olan 1912-13 Balkan Bozgunu, etkilerini günümüze kadar sürdürmüş bulunmaktadır. Balkan ve I. Dünya Savaşlarından sonra Balkanların Türk idaresinden çıkmasıyla, burası Türklerle Türk olmayanlar veya Müslümanlarla Müslüman olmayanlar arasındaki savaşa dönüşmüştür. Buradan hareketle Balkanların, en huzurlu ve istikrarlı dönemini Osmanlı hâkimiyeti zamanında yaşadığı söylenebilir. Makalenin amacı Osmanlı sonrası Balkanlarda oluşan durumu analiz etmek ve İslam din eğitimindeki bazı gelişmeleri tespit etmektir. Araştırmada “tarihi araştırma yöntemi” kullanılmıştır. Bu yöntemle araştırmanın konusunu oluşturan dönem eleştirel bir gözle incelenip, doğru bir şekilde tahlil edilmeye gayret edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Some Islamic Developments and Religious Education In The Post-ottoman Balkan States
2021
Yazar:  
Özet:

Societies with very different religious and ethnic structures lived together in a long historical period in the Balkans and the region served as a bridge between many civilizations. After the establishment the Ottoman State, it gave priority to the Balkans in its conquests and in a short period of time it influenced a region where it wasn’t accustomed to its language, culture and religious structure. In the background of this success of the Ottomans in the Balkans, there was the Millet System they implemented. Thanks to this system, which is based on the Medina Agreement, the Ottomans were able to preserve their existence here in harmony for centuries. Thanks to the Millet System, even in Christian regions, the cultural and religious structure was preserved, and there was no assimilation or forced racial or religious conversion. It is seen in historical documents that 16.000 Turkish foundation works were built in the Balkans during the period of Turkish domination for more than five centuries. By virtue of these works, Islam has spread rapidly in the Balkans, and even the Christian people began to admire the Ottomans. Like every other state, the Ottoman Empire weakened over time and resulted in disintegration. Especially the Russo-Turkish War of 1877–1878 and the Balkan Wars of 1912-13, which resulted in the loss of the last lands left from this defeat, still have its impacts today. After the Balkan and First World Wars, the Balkans came out of Turkish rule, and it turned into a warzone between Turks and non-Turks, or Muslims and non-Muslims. From this point of view, it can be said that the Balkans experienced its most peaceful and stable period during the Ottoman rule. The aim of the article is to analyze the situation in the post-Ottoman Balkans and to identify some developments in Islamic religious education. “Historical research method” was used in the research. With this method, the period constituting the subject of the research was examined with a critical approach and an effort was made to analyze it correctly.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   other

Karatay Sosyal Araştırmalar Dergisi