Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
METOKSİKLORUN BÖBREK VE KARACİĞER DOKULARI ÜZERİNE ETKİSİ
2019
Dergi:  
Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Endokrin bozucu sağlıklı bir organizmada veya onun gelecekteki neslinde endokrin sistemin çalışmasını değiştirerek, sağlık sorunlarına neden olan dışarıdan alınan bir maddedir. Metoksiklor (MXC) yaygın olarak kullanılan organoklorür bir pestisittir. Bu araştırmanın amacı, MXC uygulaması ile oluşturulan oksidatif stresin karaciğer ve böbrek dokusu üzerinde meydana getirdiği değişiklikleri tespit etmektir. Wistar albino sıçanlar üç gruba ayrıldı. Deney gruplarına 10 ml susam yağı içinde 8 mg/kg ve 16 mg/kg intraperitoneal olarak 20 gün verildi. Dokular genel histolojik yapıyı görmek amacıyla Hematoksilen-Eozin (H&E) ve Periyodik Asit Schiff (PAS) ile boyandı. Apoptotik hücreleri belirlemek amacıyla TUNEL yöntemi kullanıldı. Düşük dozdan yüksek doza doğru sinüzoidal açıklıklarda genişleme ve hepatositlerin ışınsal diziliminde düzensizlikler gözlendi. Deney gruplarında bazı hepatositlerde çekirdeğin kaybolduğu, vakuol görünüm aldığı, bazılarında ise iri ve heterokromatik yapıda olduğu gözlendi. Deney gruplarının böbrek dokularında, proksimal kıvrıntılı tübüllerin lümeninde genişleme, fırçamsı kenar kaybı ve glomerul boşluğunda genişleme gözlendi. Artan dozlarda MXC’ye maruziyetin böbrek ve karaciğer dokusunda oksidatif stres meydana getirdiği belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

The effects of metoxicles on the mushrooms and mushrooms
2019
Yazar:  
Özet:

Endocrine disruptor is a substance taken from the outside that causes health problems by changing the functioning of the endocrine system in a healthy organism or its future generation. Methoxiclor (MXC) is a commonly used organochloride pesticide. The purpose of this study is to identify the changes that oxidative stress generated by the application of MXC occurs on the liver and kidney tissue. The Wistar albino rats were divided into three groups. The trial groups were given 8 mg/kg and 16 mg/kg intraperitoneal in 10 ml of sushi oil for 20 days. The tissues were painted with Hematoxylene-Eosine (H&E) and Periodic Acid Schiff (PAS) in order to see the general histological structure. The TUNEL method was used to identify apoptotic cells. Disorders were observed in the extension of the sinusoidal openings from low to high doses and in the radial ordering of hepatosites. Experimental groups observed that some hepatosites had a nucleus disappearance, having a vacuum appearance, and some had a large and heterocromatic structure. In the kidney tissues of the trial groups, extension in the lumen of proximal curved tubes, loss of the brushing edge and extension in the glomerul empty was observed. In increased doses, exposure to MXC was found to cause oxidative stress in the kidney and liver tissue.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 6.576
Atıf : 21.821
2023 Impact/Etki : 0.051
Sağlık Bilimleri Dergisi