Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Derin Öğrenme Yöntemleri ile Sıcaklık Tahmini: Diyarbakır İli Örneği
2021
Dergi:  
Bilgisayar Bilimleri
Yazar:  
Özet:

Birçok uygulamada kısa vadeli sıcaklık tahminleri gereklidir. Bu tür tahminlere olan talep birçok alanla beraber özellikle enerji endüstrisinde artmıştır. Daha iyi sıcaklık tahminleri için veriye dayalı modeller giderek daha fazla popülerlik kazanmaktadır. Bu yaklaşımlar arasında derin öğrenme kavramları, yani birden çok gizli katmana sahip sinir ağları bulunmaktadır. Bu çalışmanın odak noktası, meteorolojik verilere dayalı hava sıcaklığı tahmini için derin öğrenmenin uygulanabilirliğini göstermektir. Bu kapsamda T.C. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Meteorolojik Veri Bilgi Sunum ve Satış Sistemi’nden (MEVBİS) alınan 2014-2020 yılları arasındaki hava sıcaklığı verileri kullanılarak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Diyarbakır ili için derin öğrenme algoritmaları ile sıcaklık tahmini yapılmıştır. Bu çalışmanın derin öğrenme mimarisini, Özyinelemeli Sinir Ağlarının (Recurrent Neural Network-RNN) özel bir türü olan Uzun-Kısa Süreli Bellek (Long-Short Term Memory-LSTM) oluşturmaktadır. Ayrıca bu çalışmada tahmin çalışmalarında kullanılan Otomatik Regresif Entegre Hareketli Ortalama (ARIMA) modeli ile de analiz yapılmış ve başarılı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Derin öğrenme algoritmalarından LSTM ağları sıcaklığı, rüzgar hızını veya radyasyonu tahmin etmek için sıklıkla kullanılmaktadır. Sistem eğitildikten sonra R-kare skoru değeri 0.96 olarak bulunmuştur. Bu parametre değeri, gerçek hava sıcaklığı değerlerine çok yakın hava sıcaklığı tahmin değerleri elde edildiğini gösteren bir kriterdir. ARIMA ve LSTM modelimizin sağladığı tahminin doğruluğu hem uygun hem de tatmin edicidir. Bu yöntemlerle yapılan sıcaklık tahminlerinin iyi performans gösterdiği ve hava sıcaklığı tahmininde başarılı bir şekilde kullanılabileceği tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Bilgisayar Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 273
Atıf : 613
Bilgisayar Bilimleri