User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 ASOS INDEKS
 Views 5
Asistan Doktorlarda Tükenme (Burnout) Sendromu
2007
Journal:  
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi
Author:  
Abstract:

Amaç: İlk kez gönüllü sağlık çalışanları arasında görülen ve günümüzde büyük bir sorun olduğu bilinen Tükenme (Burnout) Sendromu, en kapsamlı olarak Maslach ve Jackson tarafından; Duygusal tükenmişlik, depersonalizasyon, bireysel beceri ve başarıda azalma olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, tıpta uzmanlık eğitimi alan asistan doktorlardaki Tükenme Sendromu’nu ve etkileyen etmenleri değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamıza katılan 52 (30 erkek, 22 kadın) asistan doktora (yaş ortalaması 27.51+2.63) Tükenme Sendromu’nun üç boyutunu değerlendiren üç alt ölçeği (duygusal tükenme, depersonalizasyon ve bireysel başarı alt ölçekleri) içeren Maslach Burnout Envanteri’ndeki 32 soruluk anket uygulandı. Sonuçlar, düşük, orta ve yüksek düzey olarak değerlendirildi. Veriler ki-kare testi ve Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Ankete katılanların 41’inin (%78,9) kirada, 11’inin (%21,1) kendi evinde oturduğu, ortalama çalışma saatlerinin 231,34+21.23 saat/ay olduğu ve sadece 40 (%76.9)’ının yıllık izin kullandığı saptanmıştır. Duygusal tükenilmişlik alt ölçeği ankete katılanları 35’inde (%67,31) yüksek, 17’sinde (%32,7) orta düzeyde, depersonalizasyon alt ölçeği 27’sinde (%51,9) yüksek, 25’inde (%48,1) orta düzeyde, bireysel başarı alt ölçeği 33’ünde (%63,5) yüksek, 9’unda (%17,3) orta, 10’unda (%19,2) düşük düzeyde saptanmış olup bulgular cinsiyet, yıllık gelir düzeyi ve ev sahibi olup olmamaya göre farklılıklar göstermemekte idi. Yıllık izinlerini kullanamayan ve çalışma saatleri fazla olanlarda duygusal tükenme ile depersonalizasyon oranlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Sonuç: İzin kullanamayan ve çalışma süreleri uzun olan uzmanlık öğrencilerinde Tükenme Sendromu sık görülür.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles










Türkiye Aile Hekimliği Dergisi

Field :   Sağlık Bilimleri

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 63
Cite : 69
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi