Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
BİR TEKSTİL FABRİKASINDA ÇALIŞAN ASTIMLI İŞÇİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ
2014
Dergi:  
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Astımlı işçiler riskli çalışma gruplarından birisidir. İşyeri ortam havasındaki tozlarasürekli olarak maruziyet astımı kontrol altına alabilmeyi zorlaştırmakta, astım ataklarına yolaçabilmektedir. Bu çalışma 2012 yılında, Kahramanmaraş’ta bir tekstil fabrikasında işçilerinsağlık kurulu raporu almak için başvurduğu devlet hastanesi göğüs hastalıkları kliniği tarafındangerçekleştirilmiştir ve astımlı işçilerin durumu ve çalışma ortamından etkilenip etkilenmedikleriaraştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Önceden tanı almış 30 astımlı çalışana ulaşılarak kişisel ve hastalıkları ileilgili bilgiler toplanılmıştır. Spirometrik ölçümleri yaptırılmış, çalışma süresince etkilenmeyigöstermek amacıyla her gün 4 kez olmak üzere 4 haftalık süreyle PEF (ekspiratuar tepe akımhızı) metre takipleri yapılmıştır. Ölçümler işe gitmeden önce evinde, vardiya başında, yemekmolasında, vardiya bitiminde yaptırılmıştır. Vardiya sonu ve vardiya başı PEF değerinin esasalındığı PEFR (ekspiratuar tepe akım hızı değişkenliği) hesaplanmıştır.Bulgular: İşyerinde toplam 1210 işçi vardır bunlardan 30 tanesi astım hastasıdır (%2.4).Astımlıların 18’i kadın, 12’si erkektir. Astımlı işçilerin yaklaşık yarısı sigara içmektedirler.Astımlı işçilerde SFT (solunum fonksiyon testi) ölçümleri düşük bulunmuştur. Sigara içenlerdeölçümler daha da düşüktür. PEF metre izlemleri değerlendirildiğinde, vardiya sonunda vardiyabaşına göre PEF değerinde yaklaşık %14,5 azalma vardır. Ölçümlerin %32’sinde günlük PEFRdeğişkenliği %20 ve üzerinde bulunmuştur. Çalışmada astımlı çalışanların SFT sonuçlarınınyaklaşık yarısı normal sınırlardadır. PEFR değişkenliği açısından incelendiğinde tüm ölçümlerin%32’sinde PEFR değişkenliğinin %20’nin üzerinde bulunması işyerinin risk taşıdığı konusundaşüphe uyandırmaktadır. Ayrıca astımlı erkek işçilerin %66.7’sinin, kadın işçilerin 53,3’ününsigara içme anamnezi olması, PEFR değişkenliğinin %20’nin üzerinde bulunanların hepsindesigara içme anamnezi varlığı bir diğer sorunun sigara içimi olduğunu işaret etmektedir.Sonuç: Sonuç olarak tekstil iş kolunda çalışan astımlıların hastalıkları konusundabilinçlendirilmesi ve uygun korunma yöntemlerin öğretilmesi gerektiği gibi, sigara içenastımlıların sigara bıraktırmaya teşvik edilmesi oldukça önemli gözükmektedir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Düzce Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 789
Atıf : 912
Düzce Tıp Fakültesi Dergisi