Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
TÜRK VATANDAŞLIĞINI SONRADAN KAZANAN KİŞİLERİN ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ
2009
Dergi:  
Public and Private International Law Bulletin
Yazar:  
Özet:

1982 Anayasası'nın “Vatan hizmeti” başlığını taşıyan 72. maddesine göre “vatan hizmeti, her Türkün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetlerde veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir” .   Anayasa'nın 72. maddesinde bahsi geçen vatan hizmeti, Türk vatandaşı erkekler bakımından askerlik hizmetinin yerine getirilmesi suretiyle ifa edilmektedir. Zira 21.6.1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu m.1 uyarınca “Türkiye Cumhuriyeti tebaası olan her erkek, işbu kanun mucibince askerlik yapmağa mecburdur”.   Doğum yoluyla Türk vatandaşlığını kazanmış erkeklerin askerlik hizmetine tâbi oldukları konusunda şüphe bulunmamaktadır. Buna karşılık Türk vatandaşlığını sonradan kazanan erkeklerin askerlik hizmetine tâbi olup olmayacakları ve eğer olacaklarsa bunun şart ve usulleri konusunda tereddütler yaşanabilir.   1111 sayılı Askerlik Kanunu, sonradan Türk vatandaşlığına alınanların askerlik yükümlülüğüne dair bazı düzenlemeler içermektedir. Askerlik Kanunu'nda yer alan bu hükümlere ilişkin olarak MSY:70-1C sayılı Askeralma Yönergesi'nde bazı açıklayıcı düzenlemeler mevcuttur. Ayrıca Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın da konuya ilişkin kararları vardır. Bu çalışmanın amacı da, Türk vatandaşlığını sonradan kazanan kişilerin askerlik hizmetinin usul ve esaslarını, bahse konu düzenlemeler ve kararlar çerçevesinde ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

People who have won Turkish citizenship
2009
Yazar:  
Özet:

According to Article 72 of the Constitution of 1982, which is entitled “Vatan service”, “Vatan service is the right and duty of every Turkish citizen. This service is regulated by the law in which it shall be performed or deemed to be carried out in the Armed Forces or in the public sector."   The domestic service referred to in Article 72 of the Constitution is performed by the performance of the military service in terms of Turkish citizens. According to the Military Act of 21 June 1927, No. 1111, "Every man who is a member of the Republic of Turkey is obliged to perform military activity according to this law."   There is no doubt that the men who gained Turkish citizenship through birth followed the military service. In contrast, the men who later gained Turkish citizenship will follow the military service, and if they do, there may be doubts about the conditions and procedures of this.   The Military Law No. 1111 contains certain provisions on the military obligation of those who later obtained Turkish citizenship. For these provisions in the Military Law, there are some explanatory provisions in the Military Guidelines number MSY:70-1C. Also, the Supreme Court of Military Administration and the Advisory Board have decisions on the matter. The purpose of this study is to reveal the procedures and principles of military service of the persons who later gained Turkish citizenship, in the framework of the subject arrangements and decisions.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Public and Private International Law Bulletin

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 329
Atıf : 527
2023 Impact/Etki : 0.052
Public and Private International Law Bulletin