Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Bir Günlük Nokta Prevalans ile Bakış: Cerrahi Profilaksi Uygun mu?
2016
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Cerrahi profilaksi sağlık-bakımı ilişkilisık enfeksiyon olan cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemede önemli bir uygulamadır. Bu çalışmada tüm hastane genelinde, cerrahi klinik ve yoğun bakım ünitelerinde cerrahi profilaksinin uygunluğunun saptanması amaçlanmıştır.   Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde enfeksiyon kontrol hemşireleri tarafından 11.11.2014 tarihinde 1 günlük nokta prevalans çalışması yapıldı. Cerrahi yapılan tüm hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, cerrahi özellikleri, cerrahi profilaksi uygunluğu kaydedildi. Bulgular: Cerrahi işlem yapılan 57 hastanın yaş ortalaması 37.6±23.1 olup, %73.7’si yetişkin ve %57.9’u erkektir. Cerrahi işlemlerin %38.6’sı temiz kontamine, %5.3’ü kontamine iken %56.1’i temiz cerrahidir. Cerrahi işlemlerin %91.2’si elektif ve %45.5’i açık cerrahidir Ameliyattan önce yatış süresi ortalama 4.3±9.4 gün idi. Ameliyat öncesi tıraş olan %22.8 (n=13) hastanın sadece dördü ameliyattan hemen önce ameliyathanede tıraşlanmıştı. Banyo yapan hastaların tamamına yakını (%95.7) antiseptik kullanmamıştı. Hastaların %49.1’inde cerrahi profilaksi uygunsuz bulundu. Sefazolin cerrahi profilaksi içinsık kullanılan ajandı. Uygunsuz antibiyotik profilaksi nedenlerinin %53.6’sını antibiyotiğin başlama zamanı, %39.3’ünü antibiyotik seçimi, %28.6’sını temiz cerrahide profilaksi verilmesi, %10.7’sini profilaksi verilmemesi, %25’ini uzun süreli profilaksi ve %7.7’sini ise yanlış dozda profilaksi verilmesi oluşturmaktadır. Sonuç: Çalışma sonuçları göz önüne alındığında profilaksi uygulamalarında ciddi uyumsuzluk tespit edildi. Bu bağlamda güvenli hasta cerrahisi için uygun profilaksinin önemi hakkında farkındalığın attırılması gerekmektedir. Anahtar kelimeler: Hastane, cerrahi profilaksi, prevalans.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q3
145/222

Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi