Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesine Yatan Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi
2010
Dergi:  
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde (CYBÜ) izlenen hasta gruplarını tanı ve tedavi yönünden değerlendirmek, ortalama yatış süresini belirlemek, beslenme özelliklerini incelemek ve sonuç olarak mevcut durumu saptayarak daha sonraki çalışmalara temel oluşturmaktır. Gereç ve Yöntemler: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi CYBÜ’nde 1 Ocak-31 Aralık 2004 tarihleri arasında izlenerek tedavi edilen 415 olgu, çalışmamızın evrenini ve örneklemini oluşturdu. Veriler olguların tümünün geriye dönük olarak dosyalarına ulaşılmasıyla elde edildi. YBÜ’ne yatan hastaların karakteristik özelliklerini değerlendirmek için dosyalarındaki bireysel bilgiler (yaşı, cinsiyeti, CYBÜ’nde kalma süresi, entübasyon, trakeostomi, mekanik ventilasyon, inotrop alma durumu, beslenme özellikleri, bası yarası gelişme durumu, CYBÜ’ne kabul edilme ve üniteden taburcu edilme özellikleri) kaydedildi. Bulgular: Çalışmada, yaş ortalaması 53.40±23.27 yıl olan (min.2-mak.95) 216 erkek (%52.00) ve 199 kadın (%48.00) toplam 415 olgu incelendi. Tüm olguların CYBÜ’nde ortalama kalma süresi 3.80±4.17 (min.1-mak. 41) gün olarak hesaplandı. Olguların 340 (%81.90)’ına entübasyon uygulanmazken, 75 hastaya (%18.10) entübasyon uygulandığı belirlendi. Olguların 72 (%17.30)’sine Mekanik Ventilasyon (MV), 37 (%8.90)’sine inotrop desteği sağlandı. Çalışmamızda entübasyon uygulanan ve MV desteği sağlanan olguların oranının düşük olması, çalışmanın CYBÜ’de yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Çünkü bu üniteye olguların 381 (%91.80)’i ameliyat sonrasında entübasyon ve MV desteğine gereksinimleri olabilir düşüncesiyle kabul edilmişlerdi. Sonuç: Mortalite ve yüksek maliyeti azaltmak için Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ)’ne ağır hastalığı bulunan, prognozu kötü ve çeşitli invaziv işlem uygulaması gerektiren, gerçekten yoğun bakıma ihtiyacı olan hastaların kabul edilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 114
Atıf : 323
2023 Impact/Etki : 0.108
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi