Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
Özel Yetenekli Öğrencilerin Sanat Eseri Kavramına Yönelik Metaforik Algıları
2023
Dergi:  
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

• Bu araştırma özel yetenekli öğrencilerin sanat eseri kavramına yönelik algı ve düşüncelerini metaforlar yoluyla çözümlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden yorumlayıcı (hermenötik) araştırma yaklaşımına göre yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunda Milli Eğitim’e bağlı Konya BİLSEM (Bilim Sanat Merkezi) öğrencilerinden 242 öğrenci bulunmaktadır. Katılımcılar, amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örneklem yöntemine göre seçilmiştir. Öğrenciler Ö1, Ö2…. şeklinde kodlanarak temsil edilmiştir. Bu araştırmada veri toplamak için metafor tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda veri toplama aracı “sanat eseri…………………gibidir, çünkü …………………….” şeklinde yapılandırılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, öğrenciler sanat eserinin dışavurumcu özelliğini f=41 (%17,8) en çok vurgulamıştır. Bu kategoride görülen “hayat” kelimesi en çok tekrarlanan metafor olmuştur. BİLSEM öğrencilerinin ürettikleri metaforu açıklayıcı cümlelerinden sanat eserini genellikle resim yapmak olarak algıladıkları anlaşılmaktadır. Araştırmada ikinci olarak en çok vurgulanan durum sanat eserinin estetik haz kaynağı olduğudur. Öğrencilere göre sanat eseri, insana kendi iyi hissettiren, eğlendiren ve kalıcı olan niteliktedir. BİLSEM öğrencileri tarafından sanat eserinin özgün olması gereken ve emek isteyen bir nesne olduğu vurgulanmıştır. Elde edilen bu sonuçlara yönelik olarak BİLSEM öğrencilerinin seçilen sanat eseri hakkında örnek eleştiri yazılarının incelenmesi önerisinde bulunulabilir. BİLSEM öğrencilerine sanat eseri kavramının algılanması konusunda örnek ders planları uygulanabilir ve sonuçları karşılaştırılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Metaphorical Perceptions Of Gifted Students Towards The Concept Of Artwork
2023
Yazar:  
Özet:

• This research aims to analyse the perceptions and thoughts of gifted students about the concept of artwork through metaphors. This research was carried out according to the interpretive (hermeneutic) research approach, which is one of the qualitative research methods. There are 242 students from Konya BİLSEM (Science and Art Centre) affiliated to the Ministry of National Education in the study group of the research. Participants were selected according to the easily accessible sampling method (Creswell, 2012) from the purposeful sampling methods. Students are represented by coding S1, S2…. Etc. In this direction, the data collection tool is structured as “an artwork is like…………………, because ………………………….”. According to the result of this research, the students emphasized the expressive feature of an artwork 41 (17.8%) more. The word life seen in this category was the most repeated metaphor. It is seen from the metaphor explanatory sentences produced by BİLSEM students that they generally perceive an artwork as painting. The second most emphasized case in the study is that an artwork is a source of aesthetic pleasure. According to the students, an artwork is a quality that makes people feel good, entertaining and permanent. The concept of an artwork was emphasized by BİLSEM students as an object that should be original and effort requiring. Case studies can be presented to BİLSEM students about what an artwork is and how it is produced. It should be ensured that BİLSEM students examine sample criticisms about selected artworks. Sample lesson plans can be applied to BİLSEM students on the perception of the concept of artwork and the results can be compared.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi