Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 11
İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları: Hitit Üniversitesi Örneği
2018
Dergi:  
Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)
Yazar:  
Özet:

İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların, yönetmelik ve tebliğler ile iş yerlerinde sağlık ve güvenlik şartlarının sağlanması ve korunmasına yönelik inceleme ve uygulamalar bütünüdür. Türkiye’de sanayi ve çalışma hayatı hızla gelişmektedir. Buna bağlı olarak da Türkiye’de meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili birçok kanun ve yasa çıkarılmış, son olarak 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun etkinliğinin artırılabilmesi için iş yerlerinde ve üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar, eğitimler ve uygulamalar yapılması gerekmektedir. Konuya ilişkin literatür tarandığında yapılan araştırma ve akademik çalışmalar yeterli değildir. Son yıllarda, Türkiye’de sanayide çalışan işçi sayısı ve iş kazaları artmaktadır. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kamu ve özel sektör için kuralcı bir yaklaşım yerine önleyici bir yaklaşım amacıyla iş kazalarının azaltılması ve önlenebilmesi için çıkarılmıştır. Sanayi için gerekli olan nitelikli teknik eleman ihtiyacının önemli bir bölümü Meslek Yüksekokulu mezunu teknikerler tarafından sağlanmaktadır. Bu bağlamda, Hitit Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü örneği üzerinde; eğitim gören öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim düzeyinin incelenmesi, öğrencilerin istek ve şikâyetlerinin belirlenmesi, laboratuvar ve atölyelerdeki iş kazası riskinin değerlendirilmesi, üniversitede alınan önlemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, iş sağlığı ve güvenliğinin etkinliğinin artırılması amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Hitit Üniversitesi İnşaat Bölümü öğrencileri ve akademisyenlere uygulanan anket 5’li likert ölçeğine göre hazırlanmış ve istatistiksel analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Bu çalışma, üniversitede eğitim gören öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda temel bilgi sahibi olmaları ve mezun olduktan sonra çalışacakları sektörde iş kazalarının önüne geçilebilmesi hakkında önemli katkılar sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)

Dergi Türü :   other

Mesleki Bilimler Dergisi (MBD)