Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 11
Fasya ve Faset Eklemi Arasındaki İlişki: Sistematik Derleme
2021
Dergi:  
Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Fasyanın son yıllarda hem değerlendirme hem de terapatik uygulamalar açısından ön plana çıkması, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını farklı bir bakış açısı ile değerlendirmek açısından bir fırsat ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada fasyanın faset eklemi ile anatomik, biyomekanik özellikleri ve bağlantıları, tedavi yöntemlerinde nasıl bir etkileşim içinde oldukları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Literatür taraması amacıyla Pubmed, Google Scholar ve ResearchGate veri tabanlarındandan yararlanıldı. Bu incelemeye 2013 ve 2017 yılları arasında yer alan dört adet tam metne sahip makale çalışma dahil edildi. Ayrıca; faset eklemin dahil olduğu sırt ve boyun kaynaklı ağrı ve dizabilite problemlerinde fasyal tedavi yöntemleri araştırıldı. Anahtar kelime kombinasyonları “faset eklem” ve “fasya”, ‘’ve, veya’’ kullanılarak, “fizik tedavi”, “rehabilitasyon” ve “fasyal tedavi yaklaşımları” gibi diğer kelimelerle birleştirildi. Dahil edilen çalışmaların kalite değerlendirmesi PEDro ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Arama 4 tam makalenin incelendiği 31 sonuç üretti. 367 katılımcıyı içeren dört randomize kontrollü araştırma incelemeye dahil edildi. Bu çalışmaların metodolojik kalitesi iki tanesi düşük, iki tanesi orta olarak ortaya konuldu. Genel olarak fasyal terapatik yaklaşımların ağrı, spazm skorları ve eklem hareket açıklığı (EHA) kısıtlılığı üzerinde etkili olduğu görüldü. Bu derleme, faset eklem disfonksiyonu sebebiyle ortaya çıkan ağrı, EHA kısıtlılığı ve spazm gibi semptomlar için fasyal tedavi yaklaşımlarının etkinliği hakkında metodolojik bir yöntem izleyerek kanıta dayalı bilgiler sunmuştur. Fasyal tedavi yaklaşımlarının konvansiyonel fizyoterapi yöntemleriyle karşılaştırıldığı çalışmalar karşılaştırılarak değerlendirildi. Bununla birlikte klinik faydaların altında yatan mekanizmaları oluşturmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi