Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Amanoslar bölgesi Paleozoyik kayaçlarının mineralojisi
2009
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

Amanoslar bölgesine ait Prekambriyen-Triyas yaşlı istif; başlıca klastik ve karbonat kayaçlar ile bunların çok düşük dereceli metamorfik eşdeğerlerinden oluşmaktadır. Bunlar kalsit, dolomit, kuvars, feldispat, götit ve fillosilikat (illit, klorit, kaolinit, paragonit, paragonit-muskovit, smektit, illit-klorit, klorit-vermikülit ve klorit-smektit) mineralleri içermektedir. Kuvars ve feldispat miktarı sırasıyla Zabuk ve Sadan, kalsit Hasanbeyli ve Çanaklı, dolomit Koruk formasyonunda en yüksek düzeye ulaşmaktadır. İllit tüm birimlerde ve bol miktarda bulunmakta; klorit Sadan, Sosink ve Hasanbeyli; kaolinit az miktarda Zabuk ve Koruk ve Seydişehir; illit-klorit Sadan, Seydişehir ve Kızlaç; klorit-vermikülit Seydişehir, Kızlaç ve Akçadağ; klorit-smektit ise Sadan ve Sosink formasyonlarında artmaktadır. Paragonit ve paragonit-muskovit yalnızca Kızlaç ve Akçadağ formasyonlarında gözlenmektedir. İllit ve IIb kloritler büyük ölçüde ankimetamorfik, kısmen de geç diyajenetik ve epimetamorfik kristalinite derecesine sahiptir. İllitlerin b0 parametresi birimler için ayırt edici olup, Seydişehir ve daha yaşlı birimlerde yüksek, buna karşın daha genç formasyonlarda (Kızlaç, Hasanbeyli ve Cudi) daha düşük değerler ölçülmüştür. 2M1 illitler tüm birimlerde, 1M Prekambriyen-Ordoviziyen (Sadan, Zabuk, Koruk, Sosink ve Seydişehir), 1Md ise Devoniyen’de (Hasanbeyli), daha az da Prekambriyen-Ordoviziyen’de gözlenmektedir. Klorit ve klorit-aratabakalı minerallerin arttığı seviyelerde feldispatların da artması volkanik beslenme ile ilişkili olup, bu birlikteliğe 1M illitler eşlik etmektedir. Mineralojik özelliklerin kalınlığa veya jeolojik yaşa göre düzenli bir dağılım sunmaması ve bazı formasyonlar arasında ani değişimlerin gözlenmesi, bunun diyajenez/metamorfizma derecesinden ziyade, büyük ölçüde köken kayaç ve jeodinamik evrim ile ilişkili olduğunun göstergesidir. Pasif kıta kenarı ortamındaki çökelmeyi temsil eden istifte; Prekambriyen Sadan formasyonu sıkışmalı, Ordoviziyen Bedinan formasyonu ve Devoniyen Akçadağ formasyonları ise açılmalı havzalara özgü mineralojik karakteristiklere sahiptir. İstifin Alt Paleozoyik kesimi mineralojik açıdan, Doğu Toros Otoktonu (Geyikdağı Birliği) istifindeki eşdeğerlerine benzer, buna karşın Devoniyen-Triyas kesimi Toros Kuşağı birlikleri ve Hazro bölgesindeki Güneydoğu Anadolu Otoktonu’na ait eşdeğerlerine göre farklıdır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Yerbilimleri

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 566
Atıf : 932
2023 Impact/Etki : 0.233
Yerbilimleri