Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 47
 İndirme 13
“Çin Mucizesinin” Bir Çıkmazı: Kent-Kır Açıklığı
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Çin, 1970’lerin sonunda reform dönemine girdiğinden beri özellikle ekonomik büyüme oranları ve dışa açılma performansı ile göze çarpan bir ekonomik başarı kaydetmiştir. Böylece bölgesel ve küresel güç ilişkilerinde önemli bir konuma sahip olmuştur. Bu ekonomik başarının çözemediği sosyoekonomik sorunlar arasında farklı türlerde eşitsizlikler bulunmaktadır. Kalkınma kavramının sadece makroekonomik göstergelerdeki iyileşmeyle açıklanamayacağı tartışmaları dikkate alındığında Çin’deki gelir eşitsizliği, kent-kır açıklığı, bölgesel eşitsizlikler, eğitim ve sağlık alanındaki eşitsizliklerin incelenmesi önem kazanmaktadır. Bu yazının odak noktasında, kırsal alanların gelişmişlik düzeyinde kentlerin gerisinde kalması sonucu ortaya çıkan eşitsizlikler anlamında kent-kır açıklığı yer almaktadır. Çin reform döneminin başında kırsal kalkınmaya önem verilmiştir. Komün sisteminin kaldırılmasıyla tarımsal verimlilik arttırılmış ve yerel yönetimlerle kolektif olarak oluşturulmuş olan Köy ve Kasaba İşletmeleri sayesinde hem kırsal endüstrileşme gerçekleşmiştir hem de kırsal alanlarda tarım dışı gelir olanağı ortaya çıkmıştır. Öte yandan dışa açılma politikası ilerledikçe kırsal kalkınma üzerindeki vurgu yerini kent yanlı politikalara bırakmıştır. Sonuç olarak kentler, gelişmişlik düzeyinde kırsal alanlarla karşılaştırıldığında hükümetten aldıkları destekler ve özel sektörden ve yabancılardan aldıkları yatırımlar sonucu çok daha öndedir. Bölgesel eşitsizlikler gibi farklı eşitsizlik türleriyle ilişkili olan bu durum, gelir düzeyi ile ortaya çıktığı gibi eğitim ve sağlık alanlarındaki eşitsizlikler ile de kendini göstermektedir. Çin hükümetinin 1990’ların sonundan itibaren kent-kır açıklığı sorununu çözmek için aldığı önlemler ve uyguladığı programların bu anlamda başarılı olduğunu iddia etmek zor görünmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The "China Miracle" Is Not Out: The City-Circle Disclosure
2020
Yazar:  
Özet:

Since China entered the reform period at the end of the 1970s, it has a remarkable economic success, especially with its economic growth rates and its out-of-the-counter performance. It has a significant role in regional and global power relations. There are different types of inequalities among the socio-economic problems that this economic success cannot solve. Given the discussions that the concept of development cannot be explained only by improvement in macroeconomic indicators, the study of income inequality in China, urban and rural transparency, regional inequality, education and health inequality becomes important. The focus of this article is the city-city transparency in the sense of inequalities arising from the remaining behind the cities at the level of development of rural areas. In the beginning of the Chinese reform period, the importance of rural development was highlighted. With the removal of the communal system, agricultural efficiency has been increased and collectively created by local governments, thanks to the Village and Urban Businesses, both rural industrialization has occurred and the possibility of non-agricultural income in rural areas has emerged. On the other hand, as the outward policy progresses, the emphasis on rural development has left its place to the city-backed policies. As a result, cities are much more advanced as a result of the support they receive from the government and the investment they receive from the private sector and foreigners, compared to rural areas at the level of development. This situation, which is associated with different types of inequality, such as regional inequality, is manifested by inequality in the fields of education and health, as it occurs with income levels. It seems difficult to claim that the measures and programs that the Chinese government has taken since the late 1990s to solve the problem of urban and rural transparency are successful in this sense.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 945
2023 Impact/Etki : 0.101
Turkish Studies Social Sciences