Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 101
 İndirme 26
CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA BİTLİS’TE SAĞLIK HAREKETLERİ
2019
Dergi:  
Bingöl Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyetten önce savaşların doğurduğu sonuçlar ve sosyo-ekonomik gelişmelerin etkileri bütün alanlarda olduğu gibi yeni devletin ilk yıllarında sağlık politikalarının belirlenmesinde etkili olmuştu. Savaşlar nedeniyle doktor kadrosunun yetersiz hale gelmesi, ilaç konusunda çekilen sıkıntılar ve salgın hastalıklar, halkın sağlığını tehdit etmekteydi. Bu nedenle Cumhuriyet döneminde sağlık meselesi millî bir dava olarak ele alınmış, doktorsuz kalan memleketlere doktor göndermek amacıyla Zorunlu Hizmet Kanunu çıkarılmış ve salgın hastalıklarla etkili bir şekilde mücadele edilmeye başlanmıştı. Cumhuriyetin ilk yıllarında sağlık alanında yaşanan gelişmeler ve salgın hastalıklar taşrayı da etkilemişti. Bu dönemde taşrada sağlık alanında önemli gelişmelerin yaşandığı merkezlerden biri de Bitlis’ti. Bitlis’te bu dönemde sıtma, çiçek, trahom, tifüs, gibi salgın hastalıklar etkili olmuştu. Hükümet, bu dönemde sağlık alanında örgütünü taşrayı da kapsayacak şekilde genişletmek, doktor ve diğer sağlık personeli açığını kapatmak ve salgın hastalıklarla mücadele etmek için önlemler almaya başlamıştı. Bu bağlamda Bitlis’te sağlık kurumları oluşturulmuş ve yeni devletin politikalarına göre faaliyet yürütmüştür. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Dönemi, Bitlis, Sağlık, Salgın Hastalıklar.

Anahtar Kelimeler:

CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA BİTLİS’TE SAĞLIK HAREKETLERİ
2019
Yazar:  
Özet:

The consequences of war before the Republic and the effects of socio-economic developments had been effective in the determination of health policies in the early years of the new state, as in all areas. The lack of medical staff due to wars, the trouble with medications and epidemic diseases were threatening the health of the public. Therefore, during the Republic, the issue of health was treated as a national case, the obligatory service law was issued in order to send doctors to the undoctoral countryside and began to effectively fight epidemic diseases. In the early years of the Republic, the developments in the field of health and epidemic have also affected the scale of diseases. One of the centers where significant developments in the field of healthcare were occurring during this period was Bitlis. In Bitlis during this period, epidemic diseases such as scratch, flowers, trauma, typhus, were effective. During this period, the government has begun to extend its organization in the field of healthcare to cover the scope, to close the gap between doctors and other healthcare staff and to take measures to combat epidemic diseases. In this context, the health institutions in Bitlis have been established and operated according to the new state’s policies. Keywords: Republic Period, Bitlis, Health, Infectious Diseases.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bingöl Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 143
Atıf : 152
2023 Impact/Etki : 0.222
Bingöl Araştırmaları Dergisi