Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 3
 İndirme 4
Biber ve patates yapraklarındaki hastalıkların saptanması için derin öğrenme temelli bir yaklaşım
2021
Dergi:  
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, görüntü birleştirme, daha hızlı-bölgesel evrişimsel sinir ağı (Faster R-CNN) ve GoogLeNet kullanılarak biber ve patates yapraklarını tespit eden ve tespit edilen yapraklardaki hastalık türünü gösteren, GoogLeNet sınıflandırıcılı Faster R-CNN nesne tespit yaklaşımı (Faster R-CNN-GC) önerilmiştir. Bilindiği gibi, Faster R-CNN’nin başarılı bir şekilde nesne tespitini gerçekleştirebilmesi için, çok fazla eğitim datası üzerinde imge etiketleme yapılması ve bu datalarla Faster R-CNN’nin eğitim sürecinden geçirilmesi gerekmektedir. Fakat bu süreç çok zaman alıcıdır. Bu çalışmadaki temel amaç bu süreci kısaltmak için Faster R-CNN ve GoogLeNet mimarisinin birlikte çalıştığı bir nesne tespit yaklaşımının tasarlanmasıdır. Çalışmada başlangıçta Faster R-CNN ve GoogLeNet’in eğitim süreci tamamlamıştır. Ardından test sürecine geçilmiş ve bazı test resimleri iki parçalı olduğu için görüntü birleştirme yaklaşımıyla bu görüntüler birleştirilmiştir. Ardından, Faster R-CNN ile resimdeki yaprak/yapraklar tespiti edilmiş ve GoogLeNet ile hastalık durumu belirlenmiştir. Bunlara ek olarak önerilen sistem, AlexNet sınıflandırıcılı Faster R-CNN nesne tespit yaklaşımı (Faster R-CNN-AC), SequezeNet sınıflandırıcılı Faster R-CNN nesne tespit yaklaşımı (Faster R-CNN-SC) ve Faster R-CNN ile karşılaştırılmıştır. Gerçekleştirilen deneysel çalışmalar önerilen Faster R-CNN-GC’nin diğer yaklaşımlara göre daha üstün bir şekilde nesne tespitini gerçekleştirdiği göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Deep Learning Based Approach For The Detection Of Diseases In Pepper and Potato Leaves
2021
Yazar:  
Özet:

The present study proposes a Faster R-CNN Object Detection Approach with GoogLeNet Classifier (Faster R-CNN-GC) using image stitching, Faster R-CNN and GoogLeNet to detect pepper and potato leaves as well as leaf diseases in them. It is widely known that for a successful object detection performance, Faster R-CNN requires performing image labelling on a very high number of data, which will later train Faster R-CNN. However, this process is often very time-consuming. The present study mainly aims to shorten this process by designing an object detection approach which benefits from Faster R-CNN and GoogLeNet architecture. Firstly, Faster R-CNN and GoogLeNet were trained. Later, for the testing process, some of two-piece images were combined using an image stitching approach. Finally, using Faster R-CNN and GoogLeNet, pepper and potato leaves are detected and diseases are written on them. In addition, the proposed system was compared with Faster R-CNN Object Detection Approach with AlexNet Classifier (Faster R-CNN-AC), Faster R-CNN Object Detection Approach with SequezeNet Classifier (Faster R-CNN-SC) and Faster R-CNN. The findings of the experimental studies demonstrated that Faster R-CNN-GC displayed a higher object detection performance compared to other approaches.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar

Benzer Makaleler










Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 824
Atıf : 4.315
2023 Impact/Etki : 0.165
Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi