Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
TUZ, AŞİRET, DEVLET: SİİRT’TE TEKELİN OLUŞUMU, 1861-1881
2021
Dergi:  
Cihannüma Tarih ve Coğrafya Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makale Siirt sancağında Osmanlı tuz tekelini incelemektedir. Tekelin kuruluşu ve evrimine odaklanarak tekeli sancaktaki değişen sosyoekonomik dinamiklerin merkezinde ele almaktadır. Bu hâliyle, neredeyse tamamen Osmanlı Düyun-ı Umumiye İdaresi’nin kurulmasını takip eden dönemin çalışıldığı literatüre yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Tekelin tesisi öncesinde Kürt mirleri ve aşiretlerce işletilen Siirt’teki tuzlalar devir sırasında Osmanlı maliyesine ciddi bir darbe vurmuştur. Bu çalışma, özellikle Osmanlı tekelinin sancaktaki tuzlaları kontrol altına almak için başvurduğu yöntemlere odaklanarak tekelin gelişmesi için yürürlüğe giren hukuki gelişmeleri de göstermektedir. Aynı zamanda Osmanlı tekel memurlarının Kürt mirler ve aşiret ağalarıyla çok yönlü ilişkileri incelemektedir. Bu çalışmada bir yandan devlet ve aşiret ağalarının işbirliği yaptığı yerel çözümler öne çıkarılırken bir yandan da tüketimin vergilendirilebilir kılınmasının iktisadi sonuçlarına odaklanılmaktadır. Tuz fiyatlarındaki artışla doğrudan bir bağı olan tuz kaçakçılığının karşısında bu çalışma bölgedeki artan devlet şiddetini göstermektedir. Bu makale, güvenlik ve kârlılık kaygılarıyla hareket eden Siirt’teki tuz tekelinin sancakta modern anlamda şiddet ve yoksulluk mefhumlarının görünür kıldığını iddia etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

TUZ, AŞIRET, STATE: The Rise of the Tekelin in SIRT, 1861-1881
2021
Yazar:  
Özet:

This article examines the Ottoman salt unit in the Siirt sanctuary. Focusing on the establishment and evolution of the single, the single is addressed at the center of the changing socio-economic dynamics in the sanctuary. In this case, it offers a new perspective on the literature in which the period after the establishment of the almost entirely Ottoman Düyun-i Umumiye Administration was studied. Before the establishment of Tekelin, the salt in Siirt operated by the Kurdish herds and affairs had a serious blow to the Ottoman economy during the devil. This study also shows the legal developments that came into force for the development of the single, especially by focusing on the methods that the Ottoman unit applied to control the salts in the sanctuary. At the same time, the Ottoman single officers are also examining the diverse relationships with the Kurdish myrs and arithmetic grasses. This study, on the one hand, highlights the local solutions that state and business networks cooperate, while on the other hand, focuses on the economic consequences of making consumption taxable. In the face of salt trafficking, which is directly linked to the rise in salt prices, this study shows the increasing state violence in the region. This article claims that the salt unity in Siirt, which moves with security and profitability concerns, has made the frogs of violence and poverty visible in the modern sense in the sandwich.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Cihannüma Tarih ve Coğrafya Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 146
Cihannüma Tarih ve Coğrafya Araştırmaları Dergisi