Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 4
Farklı yetiştirme ortamlarının adaçayında (Salvia officinalis L.) tohum çimlenmesi ve fide kalitesi üzerine etkileri
2021
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı altlık kullanılarak oluşturulan yetiştirme ortamlarının adaçayı (Salvia officinalis L.) tohumlarında çimlenme performansı ile fide kalitesi üzerine olan etkilerini belirlemektir. Yöntem ve Bulgular: Araştırma 2020 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü’ne ait uygulama serasında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş yetiştirme ortamı olarak torf (%100), toprak (%100), perlit (%100), kum (%100), torf + toprak (1:1), torf + perlit (1:1), torf + kum (1:1), torf + toprak + kum + perlit (1:1:1:1) olacak şekilde sekiz farklı uygulama yer almıştır. Toprak (%100), perlit (%100) ve kum (%100) ortamlarında sağlıklı fide gelişimi sağlanamamıştır. Çalışmada torf (%100) uygulaması en yüksek çimlenme oranı (%88.83) ve en kısa çimlenme gün sayısı (26.60 gün) değerlerini vermiştir. Ayrıca, torf uygulaması en yüksek fide uzunluğu (20.37 cm), yaprak klorofil içeriği (36.63), fide yaş ve kuru ağırlığı (3.48g ve 0.57 g) ile kök yaş ve kuru ağırlığı (3.48 g ve 0.84 g) değerlerine sahip olmuştur. Genel Yorum: Adaçayında yetiştirme ortamı olarak kullanılan torfun diğer ortamlara kıyasla çimlenme ve fide gelişimi açısından daha etkili altlık materyali olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çalışmada elde edilen sonuçlara göre farklı yetiştirme ortamlarının tohumların çimlenme ve fide-kök gelişimi üzerine etkisinin olduğu, bu nedenden dolayı sağlıklı ve kaliteli adaçayı fidesi üretmek için uygun ortamların belirlenmesinin önem arz ettiği ve en uygun yetişme ortamının torf olduğu çalışmada tespit edilmiştir. Sağlıklı ve kaliteli adaçayı fidesi üretmenin yüksek verimlilik adına önemli olması ve uygun ortamın belirlenmesi bu konuda çalışan üreticilere ve dolayısıyla tarımsal üretime katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Effect Of Different Growth Media On Germination and Seedling Quality Of Sage (salvia Officinalis L.) Seeds
2021
Yazar:  
Özet:

Aims: This study aimed to determine the effect of different growth media on germination performance with seedling quality of Sage (Salvia officinalis L.) seeds. Methods and Results: The study was conducted in 2020 at Greenhouse of Plant Production and Technologies, Faculty of Agricultural Sciences and Technologies, Nigde Omer Halisdemir University. The greenhouse experiment was laid out in the randomized complete block design with three replications and eight different growth media were used for experiment such as peat (%100), soil (%100), perlite (%100), sand (%100), peat + soil (1:1), peat + perlite (1:1), peat + sand (1:1), peat + soil + sand + perlite (1:1:1:1). Healthy seedlings were not obtained from soil (%100), perlite (%100) and sand (%100) used as growth media. The highest germination percentage (88.83%) and shortest day required for germination (26.60 day) was achieved in peat media. Besides, the highest seedlings heights (20.37 cm), leaf chlorophyll content (36.63), dry and fresh weight of seedlings (3.48 g ve 0.57 g) and dry and fresh weight of roots (3.48 g ve 0.84 g) were obtained in peat media. Conclusions: It was determined that peat gave the best result for sage plant used as growth media in terms of germination and healthy seedlings in comparison to other growth media. Significance and Impact of the Study: Different growth media were determined to an have influence on seed germination and development of seedlings and roots according to the results obtained in this study. Therefore, it is important to know the necessity for appropriate growth media to produce healthy and quality seedlings of sage. The most appropriate growth media was found peat according to the results obtained from the present study. As conclusion, the production of healthy and quality seedlings is essential for sage productivity. Determination of growth media will contribute to the producer and sustainability of agriculture activities in terms of sage production.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 459
Atıf : 1.945
2023 Impact/Etki : 0.423
Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi