Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 29
 İndirme 3
CELÎLÎ DİVANI'NDA DEĞERLİ TAŞLAR
2021
Dergi:  
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Klasik Türk edebiyatı geleneğinde maddi unsurlar çeşitli söz sanatları aracılığıyla maddi olmayan olguların anlatımında kullanılır. Renk, şekil, koku ve benzeri özelliklerden yola çıkılarak maddi ve manevi unsurlar arasında kurulan benzerlik ilişkileri şairane hayaller oluşturmak konusunda oldukça önemlidir. Her ne kadar gelenekte benzetmeler kalıplaşmış bir yapıya sahip olsa da şairler, şiirlerinde kurdukları çeşitli bağlamlar ve orijinal hayaller ile bunları kendilerine mâl etmeye ve böylece bikrimazmun elde etmeye çalışmışlardır. Lal, inci, mercan ve zümrüt gibi değerli taşlar da bu bağlamda değerlendirilebilir. XVI. yüzyıl Osmanlı sahası divan şairlerinden Bursalı Celîlî, mürettep divanındaki şiirlerde geleneğin kabul ettiği değerli taşlardan yaygın bir şekilde faydalanmıştır. Dinî ve tasavvufî konulardan uzak durup daha çok aşk ve içki meclislerine dair şiirler yazan Celîlî, bahsettiği konuyu teşbih, istiare ve leff ü neşr gibi söz sanatları vasıtasıyla somutlaştırmış ve şairane hayaller oluşturmuştur. Bunu yaparken de değerli taşlardan dikkat çekecek ölçüde faydalanmıştır. Bu çalışmada Celîlî Divanı’nda geçen değerli taşların tespit ve tahlili yapılmış, böylece şairin, şiirlerinde anlattığı soyut unsurları nasıl somutlaştırdığına, bunu yaparken hangi söz sanatlarını kullandığına, nasıl hayaller oluşturduğuna ve değerli taşları hangi bağlamlarda ele aldığına dikkat çekilmiştir. Ayrıca çalışma şairin kültürüne, düşüncesine ve şiir dünyasına dair bazı verilerin elde edilmesine imkan sağlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Valuable stones in the city
2021
Yazar:  
Özet:

In the tradition of classical Turkish literature, material elements are used in the narration of non-material facts through various vocal arts. The similarity between material and spiritual elements, based on color, shape, smell and similar characteristics, is very important in creating poetry dreams. Although in tradition the similarities have a shaped structure, the poets, with the various contexts and original dreams they have created in their poems, have tried to make them possessed and thus obtain bikrimazmun. Valuable stones such as Lal, Inch, Coral and Zymruth can also be assessed in this context. The XVI. From the century Ottoman field divan poets, Bursalı Celîli, in the poems in the divan, has widely taken advantage of the precious stones that tradition accepts. Related Topics: Faith Faith as a Function of Prayer Faith as Gift of God Faith, Living Fasting Loyalty Prayer Prayer as Contact with God Prayer as Conversation Prayer as Fellowship Prayer's Purpose Prayer, Effectiveness in Prayer, Power of Praying Always Praying at All Times Praying without Ceasing Relationship with God Trust Unbelief Weak Prayer Life It has also been used to draw attention to the precious stones. In this study, the valuable stones passed in the Celili Divan were identified and evaluated, so that the poet was attracted to the way the abstract elements he described in his poems, what words he used in doing so, how he created dreams, and in what contexts he dealt with the valuable stones. It also enables the work to obtain some data about the poet’s culture, thought and poet’s world.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 403
Hikmet - Akademik Edebiyat Dergisi