Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 55
 İndirme 5
Örgütsel Bağlılık ve Değişime Direncin Pozitif İş Davranışları, Geri Çekilme Davranışları ve Muhalif İş Davranışları Üzerindeki Etkileri
2021
Dergi:  
SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada örgütsel bağlılığın alt boyutları (duygusal, normatif ve devam bağlılığı) ve değişime direncin, çalışanların iş yeri davranışları (pozitif iş davranışları, geri çekilme davranışları ve örgüte yönelik muhalif davranışlar) üzerindeki etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Ayrıca örgütsel bağlılık, değişime direnç ve iş yeri davranışlarının demografik özelliklere (cinsiyet, eğitim düzeyi, unvan ve kurumda çalışma süresi) göre farklılaşıp farklılaşmadığı test edilmiştir. Veri toplamada Meyer ve Allen’ın (1997) Örgütsel Bağlılık Ölçeği, Oreg’in (2003) Değişime Direnç Ölçeği ve Lehman ve Simpson’ın (1992) İş Yeri Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına bağlı Ankara İl Müdürlüklerinde görev yapan 259 kamu çalışanı (115 kadın, 144 erkek) katılmıştır. Bulgular, erkek çalışanların daha fazla pozitif iş davranışları sergilediğini göstermiştir. Eğitim düzeyi düşük olan çalışanların duygusal ve normatif bağlılıklarının, değişime direnç eğilimlerinin daha yüksek olduğu ve daha fazla fiziksel geri çekilme davranışları sergiledikleri tespit edilmiştir. Ayrıca, pozitif iş davranışları üzerinde sadece normatif bağlılığın etkili olduğu, duygusal bağlılığın değişime dirençle birlikte psikolojik geri çekilme davranışını yordadığı, değişime direnç gösteren çalışanların fiziksel geri çekilme ve muhalif iş davranışları sergileyebildikleri saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Organizational commitment and resistance to change Effects on positive business behaviors, retreat behaviors and opposition business behaviors
2021
Yazar:  
Özet:

This study aims to identify the underdimensions of organizational commitment (emotional, normative and continuous commitment) and the effects of resistance to change, employees’ workplace behavior (positive work behavior, withdrawal behavior and opposition behavior to the organization). It has also been tested whether organizational commitment, change resistance, and workplace behaviors differ according to demographic characteristics (gender, level of education, title and time of work in the institution). The data collection used Meyer and Allen's (1997) Organizational Responsibility Scale, Oreg's (2003) Change Resistance Scale and Lehman and Simpson's (1992) Workplace Behavior Scale. The study included 259 public employees (115 women, 144 men) working in the Ankara Provincial Directorate associated with the Presidency of the Social Security Institution. The findings have shown that male employees show more positive business behaviors. It has been found that employees with a low level of education have a higher tendency of emotional and normative commitment, a higher tendency of change resistance, and more physical retreat behaviors. Moreover, it has been found that on positive business behaviors only the normative commitment is effective, that emotional commitment implies the behavior of psychological withdrawal along with the resistance to change, that workers resisting to change can demonstrate physical withdrawal and opposition business behaviors.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 265
Atıf : 2.037
2023 Impact/Etki : 0.333
SGD-Sosyal Güvenlik Dergisi