Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 3
Okul Doyumu: Kuramsal Bir Çözümleme
2023
Dergi:  
Electronic Journal of Education Sciences
Yazar:  
Özet:

Okul, öğrencilerin günlük yaşamlarında zamanlarının büyük bölümlerini geçirdikleri ortamlardan biridir. Bu nedenle öğrencilerin okula aidiyet duyguları, okulda temel psikolojik ihtiyaç doyumları ve okul doyumları önem atfedilen psikolojik özelliklerdir. Okul doyumu, öğrencilerin okuldan memnun olma durumlarına yönelik bilişsel, duyuşsal ve davranışsal değerlendirmelerini içermektedir. Bu yönüyle okul doyumu, mutluluğun bir diğer ifadesi olan yaşam doyumunun da önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Pozitif Psikoloji yaklaşımı 2000’li yılların başından bu yana insanların yaşam doyumu, okul doyumu, mutluluk, iyimserlik ve umut gibi olumlu özelliklerine daha fazla ağırlık verilmesine öncülük etmiştir. Bu nedenle okul doyumu geçmişe oranla günümüzde daha fazla dikkate alınan durumlardan biri olmuştur. Çünkü öğrencinin okulda yüksek düzeyde doyum elde etmesi akademik başarısını, uyumunu ve genel iyilik halini olumlu yönde etkilemektedir. Bu bilgilere dayalı olarak bu araştırmada öğrenciler açısından eğitim ortamında önemli bir psikolojik yapı olan okul doyumu farklı boyutlarıyla ele alınarak incelenmiştir. Araştırmada öncelikle okul doyumunu açıklayan Ekolojik Kuram, Öz-Belirleme Kuramı ve Pozitif Psikoloji gibi temel kuramlara ilişkin bilgiler sıralanmıştır. Ardından okul doyumunu etkileyen faktörler incelenmiştir. Bu faktörler ekolojik bakış açısını yanıstacak şekilde okulun bağlamı ile ilgili faktörler, içsel/kişisel özellikler ve daha geniş düzlemde bağlamsal etkiler olarak gruplandırılmıştır. Buna ek olarak okul doyumuna yönelik alanyazında mevcut olan ölçme araçlarının psikometrik özelliklerine yer verilerek bu ölçme araçları tanıtılmıştır. Son olarak Türkiye’de okul doyumunun eğitim sistemi ve kültürel boyutlarıyla önemi ele alınarak konuya ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

School Doyum: A Theoretical Solution
2023
Yazar:  
Özet:

The school is one of the environments where students spend much of their time in their daily lives. Therefore, students’ attitude to the school, the satisfaction of the basic psychological needs in the school, and the school satisfaction are the psychological characteristics attributed to importance. School Satisfaction includes cognitive, sensual and behavioral assessments of students' state of school satisfaction. In this regard, school satisfaction is also an important component of life satisfaction, which is another expression of happiness. The positive psychology approach has since the beginning of the 2000s led people to pay more weight on their positive characteristics, such as life satisfaction, school satisfaction, happiness, optimism and hope. Therefore, school satisfaction has been one of the situations more considered today than in the past. Because the student’s achievement of a high level of satisfaction in the school positively affects academic success, harmony and overall well-being. Based on this information, this study has been studied by addressing school satisfaction, which is an important psychological structure in the educational environment for students, with different dimensions. The study first ranked information about basic theories such as Ecological Theory, Self-Determination Theory and Positive Psychology that explain the school satisfaction. Factors that influence school content were then studied. These factors are grouped in an ecological perspective; factors related to the context of the school, internal/personal characteristics and contextual effects in a broader scale. In addition, these measurement tools have been introduced by placing the psychometric characteristics of the measurement tools available in the field of school satisfaction. Finally, the importance of educational system and cultural dimensions of school satisfaction in Turkey has been assessed on the subject.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Electronic Journal of Education Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 174
Atıf : 764
2023 Impact/Etki : 0.571
Electronic Journal of Education Sciences