Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 3
CEDİTÇİLİK BAĞLAMINDA GILMAN KERİMİ İLE İSMAİL GASPIRALI MÜNASEBETİ
2021
Dergi:  
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumlardaki yenilik hareketleri içinde bulundukları sosyolojik birtakım olumsuz etmenlere tepki olarak gün yüzüne çıkmaktadır. Sosyal kurumların başını çektiği eğitim kurumları ise mensubu olduğu toplumların ihtiyacına cevap vermekle yükümlüdürler. Ancak tarihi süreç içinde eski usul birtakım medreseler insanların eğitim ihtiyacına yeterince cevap verememişlerdir. İşte bu noktada eğitim alanında yeni arayışlar ve ihtiyaçlar belirmeye başlamıştır. Türk dünyasında yenilik hareketlerinin en önemli temsilcisi hiç şüphesiz 30 yılı aşkın bir süre çıkardığı Tercüman gazetesi vasıtasıyla yaptığı eşsiz hizmetlerle İsmail Gaspıralı’ya aittir. Başta katı gelenekçi bir eğitim anlayışını benimseyen Gılman Kerimi ise oğlu Fatih’in Tercüman gazetesini okumasıyla haberdar olduğu İsmail Gaspıralı’nın faaliyetlerini takip etmeye başlamıştır. Bu tanışmanın ardından kendi açtığı okullarda yeni usul eğitim öğretim metodunu uygulamaya koyacak olan Gılman Kerimi, satın aldığı matbaa ile Tatar süreli yayın faaliyetlerinin de temelini atmıştır. Türk Dünyasının bu iki reformist ismin ceditçilik faaliyetlerinin yanı sıra birbirleriyle olan münasebetlerinin ele alınacağı bu çalışmada bilhassa Gılman Kerimi’nin eğitim anlayışında İsmail Gaspıralı ile tanıştıktan sonra meydana gelen değişimler ve kırılma anları ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.038
Türük Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi