Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
İSTANBUL'DA ASPİRASYONA BAĞLI ERİŞKİN ÖLÜMLERİ
2013
Dergi:  
Adli Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Katı gıda aspirasyonu nadir olmakla birlikte alkol ya da ilaç etkisi altında olan insanlar ile merkezi sinir sistemi fonksiyonlarında yetersizlik olan komadaki hastalarda daha yaygındır. Otopsi sırasında solunum yollarında az miktarda gıda maddesinin saptanması agonal veya erken postmortem geçişler nedeniyle gerçek vital aspirasyonu göstermez. Bu 10 yıllık retrospektif çalışmada Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesinin 1995–2006 yıllarını kapsayan kayıtları incelenerek yaşları 23 ve 78 (45.43±14.61) arasında değişen, adli tahkikat ve postmortem incelemeler sonucunda ölüm sebebi aspirasyon olarak raporlanan 21 erkek ve 4 kadın olguya ait veriler sunulmuştur. 13 olgu herhangi bir görgü tanığı olmadan olay yerinde bulunmuştur. Bir cinayet olgusu dışında bütün ölümler kaza orijinlidir. Toksikolojik incelemelerde 7 olguda kan alkol düzeyi 161 ile 339 mg/dL arasında, 5 olguda ise morfin türevleri, benzodiazepin ve barbitürik asit türevleri, toluen ve aseton türevleri belirlenmiştir. 14 olguda gıda, 3 olguda sakız, 7 olguda mide içeriği ve 1 olguda bez parçası aspire edilmiştir. Aspirasyon olgularında, hikayenin, elbiselerdeki kusmuğun, yakın çevrenin, toksikolojik incelemelerin delilleri hiçbir şekilde otopsi bulguları kadar önemli değildir.

Anahtar Kelimeler:

Deaths related to aspiration in Istanbul
2013
Yazar:  
Özet:

Although solid food aspiration is rare, it is more common in people who are under the influence of alcohol or medication and in patients in coma with disability in the functions of the central nervous system. Detection of a small amount of food in the respiratory tract during autopsy does not show real vital aspiration due to agonal or early postmortem transitions. This 10-year retrospective study examined the records covering the years 1995-2006 of the Morg Medical Institute's Department of Justice and presented the data of the 21 male and 4 female facts of age 23 and 78 (45.43±14.61) which were as a cause of death as a result of judicial investigation and postmortem studies. Thirteen of them were found at the scene without any witness. All deaths, except a murder, are accidental. Toxic studies in 7 cases identified blood alcohol levels between 161 and 339 mg/dL, and in 5 cases morphine derivatives, benzodiazepine and barbituric acid derivatives, toluene and acetone derivatives. In 14 cases food, in 3 cases garlic, in 7 cases stomach content and in 1 case the gland part was aspirated. In aspiration events, the evidence of the story, vomiting in clothes, close surroundings, toxic examinations is in no way as important as the findings of autopsy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adli Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 671
Atıf : 947
2023 Impact/Etki : 0.027
Adli Tıp Bülteni