Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 9
BATMAN-KURİKİ HÖYÜK: YUKARI DİCLE VADİSİ’NDE KÜÇÜK BİR YERLEŞİM
2019
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında kazısı yapılan Kuriki Höyük yerleşimi ile ilgili genel sonuçları içermektedir. Kuriki Höyük, Batman Çayı’nın doğu yakasında ve Batman Çayı’nın Dicle Nehri’ne kavuştuğu noktada yer almaktadır. Yerleşme birbirine yaklaşık 70 m mesafede bulunan iki küçük tepeden oluşur (Kuriki Höyük 1 ve 2). Yedi yıl süren kazılar, yerleşimin Geç Kalkolitik Dönem’den MS 1. bin yıla kadar ara kesintilerle devam ettiğini ortaya koymuştur. MÖ 4. binyıla kadar geriye giden en eski yerleşim, Kuriki Höyük 1’de saptanmış ve yerleşimin MÖ 3. binyılın başlarına kadar devam ettiği anlaşılmıştır. Uzun bir aradan sonra, MÖ 2. binyılın ikinci yarısında tekrar iskân edilmiş, Demir Çağı’nda yerleşim alanı her iki höyüğü kapsayacak şekilde genişlemiş, mezarlık alanı da bu dönemde kullanılmaya başlanmıştır. Hellenistik Dönem ve sonrasına ait kalıntılar tarımsal faaliyetler nedeniyle büyük oranda zarar görmüştür. Ancak, Kuriki Höyük 1’de MÖ 1. binin sonları ile MS 1. binin başları arasında kullanıldığı düşünülen büyük bir yapı grubu günümüze kadar korunagelmiştir. İki katlı olduğu düşünülen bina ve depo odası nehrin kolaylıkla görülebildiği stratejik bir noktaya konumlandırılmıştır. Kuriki Höyük, Yukarı Dicle Vadisi yerleşim yerleri ile paralel bir kültürü yansıtmakta, yerel unsurlarla birlikte bölgedeki siyasi değişimlerin izlerini barındıran küçük bir yerleşim görüntüsü çizmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Batman-Kuriki Lake: A Little Place in the Upper Decle Valley
2019
Yazar:  
Özet:

This study contains general results related to the Kuriki Höyük settlement that was erected within the framework of the Ilısu Barjı and HES Project. The Kuriki High is located on the east side of the Batman Tea and the point where the Batman Tea reaches the Dicle River. The settlement consists of two small hills located approximately 70 m from each other (Kuriki Highland 1 and 2). Seven years of excavations showed that the settlement continued with interruptions from the Late Calculate Period to the 1,000th century. The oldest settlement back to the 4th millennium BC was found in Kuriki Höyük 1 and it is clear that the settlement continued until the beginning of the 3rd millennium BC. After a long period of time, 2. In the second half of the millennium, the settlement area was expanded in the Iron Age to cover both hills, and the cemetery area began to be used in this period. The remains of the Hellenistic Period and subsequent have been greatly damaged due to agricultural activities. However, a large building group, which is believed to be used between the ends of the 1st millennium BC and the beginning of the 1st millennium BC, has been preserved until today. The building and warehouse room, which is thought to be two floors, is located at a strategic point where the river can be easily seen. Kuriki Höyük reflects a culture parallel to the settlements of Upper Dicle Valley, drawing a small settlements picture with the traces of political changes in the region along with local elements.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.477
Atıf : 13.306
2023 Impact/Etki : 0.296
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi