Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 5
Koroner Anjiyografi Uygulanacak Hastalarda Beslenme Durumu ile Kardiyovasküler Risk Etmenleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma, koroner anjiyografi işlemi uygulanacak yetişkin bireylerin beslenme durumu ile kardiyovasküler risk etmenleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Kasım 2014- Şubat 2015 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi’nde koroner anjiyografi işlemi uygulanan 30 yaş ve üzeri 58 kadın 42 erkek toplam 100 hasta üzerinde yürütülmüştür. Bireylerin kişisel ve demografik özellikleri anket formu ile sorgulanmış, antropometrik ölçümleri alınmış, bazı biyokimyasal parametreleri analiz edilmiştir. Koroner anjiyografi işlemi sonrası koroner arter hastalığı (KAH) tanısı alan ve almayan (normal koroner arter) (NKA) olmak üzere katılımcılar iki gruba ayrılmış ve beslenme durumu ile ilişkili kardiyovasküler risk etmenleri açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması KAH grubundaki bireylerin 59.9±9.11 yıl, NKA grubundaki bireylerde ise 57.0±6.76 yıldır. Bel/kalça oranı (BKO) KAH grubundaki erkekler için 1.01±0.04, kadınlar için 0.96±0.08, NKA grubundaki erkekler için ise 1.02±0.01, kadınlar için 0.99±0.06 olarak saptanmıştır. NKA grubundaki kadınların %72.7’si, erkeklerin %85.7’si, KAH grubundaki kadınların %77.8’i, erkeklerin %85.7’si yaşla ilgili kardiyovasküler hastalık riski taşımaktadır. Risk KAH grubundaki kadınlarda en yüksek bel çevresi (% 97.2), en düşük ise sigara içmeyle (%8.3), KAH grubundaki erkeklerde ise en yüksek bel /kalça oranı (%91.4) ile ilgili bulunmuştur. NKA grubunda tüm kadınlarda bel çevresi ve bel kalça oranı riskli saptanmıştır. NKA grubundaki erkeklerde bel/kalça oranı %100.0 riskli iken diyabetle ilgili risk ise %14.3 saptanmıştır. Tüm bireylerin %76’sında Metabolik sendrom (MetS) var iken, %24’ünde MetS bulunmamıştır. KAH grubundaki bireylerin %76.3’ü NKA grubundaki bireylerin %23.7’sinde MetS gözlenmiştir. Gruplar arası bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Kardiyovasküler hastalıklara ilişkin risk etmenlerine dair halkın bilinç ve farkındalık düzeyinin yükseltilmesi, bu hastalıklara neden olan risk etmenleriyle etkin mücadele bu hastalıktan korunmada uygun medikal tedavinin yanında uygulanacak beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri sağlığın geliştirilmesi için en önemli basamaktır.

Anahtar Kelimeler:

Coronary angiography Average of the relationship between nutrition and cardiovascular risk factors in patients to be applied
2017
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study was conducted with the aim of evaluating the relationship between the nutritional status of the adult individuals and the cardiovascular risk factors to be applied coronary angiography process. Individuals and Method: between November 2014-February 2015 the coronary angiography procedure in the Capital University Hospital of Ankara was administered by 30 years old and over 58 women 42 men in total over 100 patients. The personal and demographic characteristics of individuals were questioned by the survey form, anthropometric measurements were taken, some biochemical parameters were analyzed. After the coronary angiography process, participants who received and did not diagnose coronary artery disease (KAH) (normal coronary artery) (NKA) were divided into two groups and evaluated in terms of the cardiovascular risk factors associated with the nutrition status. The average age is 59.9±9.11 years for individuals in the KA group and 57.0±6.76 years for individuals in the NKA group. The BKO ratio was 1.01±0.04 for men in the KAH group, 0.96±0.08 for women, and 1.02±0.01 for men in the NKA group, 0.99±0.06 for women. 72.7 per cent of women in the NKA group, 85.7 per cent of men, 77.8 per cent of women in the KAH group and 85.7 per cent of men are at risk of age-related cardiovascular disease. The highest back circle in women in the risk group (97%). 2), the lowest was related to smoking (8.3%), while the highest was found in men in the CA group (91.4%). In the NKA group, all women have been identified with a risk of the back and back circle. In men in the NKA group, the back/belly ratio is 100.0% risk, while diabetes-related risk is 14.3%. 76% of all individuals have Metabolic Syndrome (MetS), while 24% have not MetS. 76.3% of individuals in the KAH group observed MetS in 23.7% of individuals in the NKA group. This difference between groups has been statistically significant (p<0.05). The increase in awareness and awareness of the public about the risk factors associated with cardiovascular diseases, the effective fight against the risk factors that cause these diseases, along with the appropriate medical treatment to be applied, nutrition and lifestyle changes are the most important stage for the improvement of health.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.933
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi