Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Bir yıllık dönemde acil servise başvuran akut zehirlenme olgularının retrospektif analizi
2009
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Biz retrospektif olarak yaptığımız bu çalışmada; bir yıllık dönemde acil servise başvuran zehirlenme olguları ile ilgili verileri toplamayı, demografik ve etyolojik özellikleri ile prognozlarını araştırarak, literatür ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ANEAH) Acil Servisi’ne 01.09.2006 ile 31.08.2007 tarihleri arasındaki bir yıllık süreçte akut zehirlenme nedeniyle başvuran 14 yaş üstü tüm olgular; yaş ve cinsiyet dağılımları, zehirlenme nedenleri, prognoz ve mortalite oranları açısından araştırıldı. Bulgular: Akut zehirlenme nedeniyle acil servise gelen 1288 olgunun 790’ı (%61.3) kadındı. Yaş ortalaması kadınlarda 28.5±15.1 yıl, erkeklerde 31.3±16.3 yıl idi. En sık karşılaşılan zehirlenme nedenleri; ilaçlar (%58.69), karbon monoksit (%19.25), alkol (%8.15) ve mantar (%6.99) idi. Tüm olguların %53.1’i intihar amaçlı zehirlenmelerdi ve kadınlarda bu oran daha yüksekti (%70). Olguların %85.7’si acil serviste, %8’i dahiliye kliniklerinde, %6.3’ü ise yoğun bakım ünitelerinde izlendi. Yoğun bakımda kalış süreleri ortalama 3.77±2.05 gündü. Mortalite oranı %0.31 olarak bulundu. Sonuç: Sonuç olarak; zehirlenme olguları sıklıkla, genç kadınlarda ve ilaç alımı şeklinde görülmektedir. Olgulara acil müdahalenin olabildiğince erken yapılması ve gerektiğinde yoğun bakımlarda izlenmesi, mortalitenin azaltılması yönünde büyük öneme sahiptir. Ama daha da önemlisi yaygın olarak kullanılan ve ulaşılması kolay olan analjezik ve antidepresan gibi ilaçların kontrollü kullandırılması gerektiği kanısındayız.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.218
2023 Impact/Etki : 0.019
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni