Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 6
 Sesli Dinleme 1
Non-alkolik yağli karaciğer hastalarinda insülin direncinin karaciğer hasari ile ilişkisi
2020
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH), insülin direnci ile karakterize olan obezite, diyabetes mellitus, metabolik sendrom gibi hastalıklarla yakından ilişkilidir. Metabolik sendromun karaciğerdeki tezahürü olduğu düşünülmektedir. Karaciğer fibrozisinin non-alkolik steatohepatitte (NASH) prognostik önemi yüksektir. Bu çalışmada biyopsi ile kanıtlanmış NAYKH olgularında insülin direnci ile karaciğerdeki histopatolojik değişiklikler arasındaki ilişki incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 85 kişilik biyopsi ile kanıtlanmış NAYKH hastası (64’ü NASH, 21’I NASH olmayan) ve 40 kişilik kontrol grubu alındı. İnsülin direnci ‘homeostasis model assessment of insulin resistance’ (HOMA-IR) kullanılarak hesaplandı. Sonuçlar: NAYKH grubunda C reaktif protein, total kolesterol, düşük dansiteli lipoprotein, trigliserit, vücut kitle indeksi (VKİ), HOMA-IR düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı şekilde yüksekti. NASH grubunda NASH olmayan gruba göre HOMA-IR düzeyi anlamlı düzeyde (p=0.026) yüksekti. İleri düzeyde fibrozisi olan (evre 3-4, n=27) ve olmayan (evre 0-2, n=58) NAYKH hastaları karşılaştırıldığında, ileri fibrozis grubunda hafif fibrozis grubuna göre VKİ (35.2±4.6 kg/m2 ve 32.7±4.1 kg/m2 sırasıyla, p=0.031) ve HOMA-IR (6.3 [5.8-6.8] ve 3.4 [2.6-4.8] sırasıyla, p=0.001) seviyelerinin yüksek olduğu gözlendi. Kovaryans analizinde, ileri fibrozis grubunda HOMA-IR yüksekliğinin; VKİ, yaş, cinsiyet gibi karıştırıcı faktörler düzeltildiğinde de istatistiksel olarak anlamlı biçimde devam ettiği görüldü. Sonuç: Fibrozis düzeyi ileri derecede olan NAYKH hastalarında HOMA-IR değerinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Günlük pratikte kolaylıkla ölçülebilen HOMA-IR’nin fibrozis için bağımsız bir prediktör değer olduğu görülmüştür. (SETB-2018-11-163)

Anahtar Kelimeler:

Relationship of insulin resistance in non-alcoholic fatty liver patients with liver damage
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: Non-alcoholic fat liver disease (NAYKH) is closely related to diseases such as obesity, diabetes mellitus, metabolic syndrome, which is characterized by insulin resistance. It is believed that metabolic syndrome is a manifestation in the liver. Non-alcoholic steatohepatitis (NASH) of liver fibrosis is of high prognostic importance. In this study, the relationship between insulin resistance and histopathological changes in the liver was studied in biopsy-proofed NAYKH events. Tools and Methods: The study was taken with 85 biopsy proven NAYKH patients (64 NASH, 21 non-NASH) and a control group of 40 people. The insulin resistance has been calculated using the homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR). Results: In the NAYKH group, the C reactive protein, total cholesterol, low-dancite lipoprotein, triglyceride, body mass index (VKI), HOMA-IR levels increased statistically significantly according to the control group. In the NASH group, the HOMA-IR level was significantly higher (p=0.026) compared to the non-NASH group. In comparison with patients with advanced fibrosis (evre 3-4, n=27) and non-NAYKH (evre 0-2, n=58) there were high levels of VKI (35.2±4.6 kg/m2 and 32.7±4.1 kg/m2 respectively, and HOMA-IR (6.3 [5.8-6.8] and 3.4 [2.6-4.8] respectively, p=0.001) according to the group of light fibrosis in the advanced fibrosis. In the Kovaryans analysis, the HOMA-IR height in the advanced fibrosis group was found to continue statistically significantly when mixing factors such as HIV, age, gender were corrected. The result: in NAYKH patients with high fibrosis levels, the HOMA-IR value has been observed high. HOMA-IR, which can be easily measured in daily practice, has been shown to be an independent predictor for fibrosis. (SETB-2018-11-163)

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.218
2023 Impact/Etki : 0.019
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni