Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 4
Periodontal hastalığa sahip bireylerde periodontal tedavinin tat duyusu üzerine etkisi
2018
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı gingivitis ve periodontitis teşhisi konulmuş hastalarda cerrahi olmayan periodontal tedaviyi takiben tat duyusu değişiklikleri ve klinik parametreler arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Yaş ortalamaları 37,5 olan 17 kadın, 23 erkek toplam 30 gingivitis; yaş ortalamaları 39,6 olan 13 kadın, 17 erkek toplam 30 generalize kronik periodontitis hastası değerlendirilmiştir. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, sistemik durumları, oral hijyen alışkanlıkları ve bunların sıklığı ve tat duyusu şikayetlerini içeren bir form doldurulmuştur. Tat duyusu 9 ayrı solüsyonla ölçülmüştür. Hastaların periodontal durumunu klinik olarak değerlendirmek için her dişin 6 yüzeyinden plak indeks (Pİ) ve gingival indeks (Gİ) değerleri, klinik ataçman kaybı (KAK), cep derinliği(CD), sondalamada kanama indeksi(SKİ) değerleri kaydedilmiştir. BULGULAR: Her iki gruptaki hastalardan elde edilen PI, GI, CD ve SKİ skorları ortalamalarında başlangıç değerlere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma görülmüştür. KAK skorları karşılaştırıldığında ise periodontitis grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir azalma varken, gingivitis grubunda anlamlı bir değişiklik olmamıştır. Gingivitis grubunda tuzlu tat ile ilgili değerlerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik olmazken diğer bütün tatlarda (tatlı, ekşi, acı) bu değişim pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlıdır. Periodontitis grubunda ise bütün tatlardaki değişim pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlıdır. TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışmanın sonuçları periodontal hastalığa sahip bireylerde görülen tat duyusu bozukluğunun periodontal tedavi ile azaltılabileceğini göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The effect of periodontal therapy on the taste in individuals with periodontal disease
2018
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the relationship between taste changes and clinical parameters following non-chirurgical periodontal treatment in patients diagnosed with gingivitis and periodontitis. 17 women with an average age of 37.5, 23 men with a total of 30 gingivitis; 13 women with an average age of 39.6 and 17 men with a total of 30 generalized chronic periodontitis. A form containing patients’ age, gender, systemic conditions, oral hygiene habits and their frequency and taste complaints is filled. The taste is measured by nine separate solutions. For the clinical assessment of the periodontal condition of patients, the plaque index (PI) and gingival index (GI) values from the 6 surface of each tooth were recorded, the clinical attack loss (CAK), the cell depth (CD), and the endemic bleeding index (GI) values. Results: PI, GI, CD and SKI scores obtained from patients in both groups have been statistically significantly decreased compared to the initial values. Compared to the CAC scores, there was a statistically significant decrease in the periodontitis group, while there was no significant change in the gingivitis group. There is no statistically meaningful change in the values related to the salt taste in the Gingivitis group, while in all other tastes (sweet, sweet, painful) this change is statistically meaningful in the positive direction. In the periodontitis group, the change in all tastes is positive and statistically meaningful. The results of this study showed that the disorder of taste in individuals with periodontal disease can be reduced by periodontal treatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












7tepe Klinik

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 364
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.014
7tepe Klinik