Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 28
 İndirme 2
Gabapentin prevents oxaliplatin-induced central sensitization in the dorsal horn neurons in rats
2015
Dergi:  
Iranian Journal of Basic Medical Sciences
Yazar:  
Özet:

Objective(s): The present study aims to study the alteration of glutamatergic transmission in the dorsal horn neurons and the effect of gabapentin on oxaliplatin-induced neuropathic pain in rats. Materials and Methods: Oxaliplatin (5 mg/kg) or saline was administered to adult male Sprague-Dawley rats.  Gabapentin (60 mg/kg, IP) or vehicle was injected daily. Mechanical allodynia was assessed using a series of von Frey filaments. The expression of glutamate receptor subunits (NR2B and GluR1) and brain-derived neurotrophic factor (BDNF) was measured in the dorsal horn. The glutamatergic strength was recorded in the spinal cord slices. Results: Administration of oxaliplatin induced significant hyperreactivity to mechanical stimuli in rats, which was attenuated by gabapentin. Significant increase in the expression of BDNF was found in the dorsal horn in rats receiving oxaliplatin, which was prevented by gabapentin. Further studies also observed a significant increase in the expression of GluR1 and NR2B, as well as enhanced glutamatergic transmission in the dorsal horn neurons in rats treated with oxaliplatin. The upregulation of glutamatergic transmission was significantly reversed by gabapentin. Conclusion: These results illustrated an increased expression of BDNF and enhanced glutamatergic transmission in rats with oxaliplatin-induced neuropathic pain, which was markedly attenuated by gabapentin.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Iranian Journal of Basic Medical Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.961
Atıf : 754
2023 Impact/Etki : 0.06
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q2
98/222

Iranian Journal of Basic Medical Sciences