Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
MAJÖR DEPRESİF BOZUKLUKTA NÖTROFİL LENFOSİT ORANI, TROMBOSİT LENFOSİT ORANI VE ORTALAMA TROMBOSİT HACMİ DEĞERLENDİRİLMESİ
2022
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Kronik inflamasyonun psikiyatrik bozukluklarla ilişkisi daha önce yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Nötrofil lenfosit oranı (NLO), platelet lenfosit oranı (PLO) ve ortalama trombosit hacmi (OTH) sistemik inflamatuar yanıtın değerlendirilmesinde yeni belirteçler olarak görülmektedir. Bu kapsamda, bu çalışmanın amacı, majör depresif bozukluk (MDB) hastalarında NLO, PLO ve OTH düzeylerinin kontrol grubu ile karşılaştırılarak değerlendirilmesi, MDB ile bu biyobelirteçler arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem Kesitsel tarzda tasarlanan çalışma 15 Temmuz 2020- 15 Mayıs 2021 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğinde yapıldı. Çalışmaya katılmayı kabul eden 92 MDB hastası (DSM-5 tanı kriterlerine göre) ve 72 sağlıklı kontrol ile çalışma yürütüldü. Tüm katılımcılar ile yüzyüze görüşüldü ve sosyodemografik veri formu dolduruldu. Ayrıca MDB hastalarına hastalığın şiddetini belirlemek için Hamilton Depresyon Ölçeği uygulandı. Bulgular Gruplar arasında yaş ortalaması ve cinsiyet dağılımı açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05). MDB'li hastalar ve sağlıklı kontroller NLO, PLO ve OTH puan ortalamaları açısından karşılaştırıldı ve gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Ayrıca hasta grubunda depresyon şiddetine göre (hafif, orta, ciddi) NLO, PLO ve OTH puan ortalamaları karşılaştırıldı, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Sonuç Bu çalışma, MDB hastalarında NLO, PLO ve OTH biyobelirteçlerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak aynı anda değerlendiren ilk çalışmadır. Çalışmada NLO, PLO ve OTH düzeyleri ile MDB arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Ayrıca depresyon şiddeti ile bu belirteçler arasında da anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Bunları ve başka biyobelirteçleri konu alan daha kapsamlı ve daha ileri çalışmalar, MDB'deki inflamatuar süreç hakkında daha fazla bilgi sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Neutrophil Lymphocyte Ratio, Platelet Lymphocyte Ratio and Mean Platelet Volume In Major Depressive Disorder
2022
Yazar:  
Özet:

Objective The relationship between chronic inflammation and psychiatric disorders has been evaluated in previous studies. Neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), platelet- lymphocyte ratio (PLR), and mean platelet volume (MPV) appear to be new markers for the evaluation of systemic inflammatory response. In this study, it was aimed to evaluate the levels of NLR, PLR and MPV biomarkers in patients with major depressive disorder (MDD) by comparing them with healthy controls, and also investigate the relationship between biomarkers and MDD. Material and Method This cross-sectional study was carried out from July 15, 2020 to May 15, 2021. The study was conducted with 92 patients with diagnosed MDD and 72 healthy controls who agreed to participate. The sociodemographic data form and SCID-5/CV form were filled out for each participant through face-to-face interviews with all participants. Additionally, Hamilton Depression Scale was applied to the patient group to determine the severity of MDB. Results Patients with MDD and healthy controls were compared in terms of the mean scores of NLR, PLR and MPV, and no statistically significant difference was found between the groups (p>0.05). Additionally, in the patient group, there was no statistically significant difference between the levels of depression severity (mild, moderate, severe) in terms of the mean scores of NLR, PLR, and MPV (p>0.05). Conclusion This is the first study to evaluate NLR, PLR and MPV biomarkers simultaneously in MDD patients by comparing them with healthy controls. In this study, it was found that there was no significant relationship between NLR, PLR and MPV levels and MDD. Additionally, it was determined that there was no relationship between the severity of depression and the aforementioned markers. Further studies investigating these and another biomarkers with prospective and larger studies will provide more insight into the inflammatory process in MDD.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.218
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi