Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 7
Sağlık Öğrencileri İçin Ruh Sağlığı Okuryazarlık Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
2022
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, Sağlık Öğrencileri için Ruh Sağlığı Okuryazarlık Ölçeğinin (RSOÖ-SÖ) Türkçe uyarlaması için geçerlilik ve güvenilirlik yapılması amaçlanmıştır. Method: Çalışma örneklemi 18-27 yaş arasında İstanbul Tıp Fakültesinde öğrenim gören 275 kişiden oluşmaktadır. RSOÖ-SÖ ölçeği, Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnanç Ölçeği (RHYİÖ) ve Pozitif Mental Sağlık Ölçeğini (PMSÖ) veri toplamada kullanılmıştır. Dil uyarlaması için çeviri, geri çeviri, uzman görüşleri ve pilot uygulama yapılmıştır. Geçerlik için kapsam geçerlilik indeksi, doğrulayıcı faktör analizi ve güvenilirliği test etmek için Cronbach alfa analizi, test-tekrar test yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin kapsam geçerlilik indeksi 0.99 ve doğrulayıcı faktör analizine göre madde yükleri 0.38-0.94 olduğu bulunmuştur. Cronbach alfa katsayısı tüm ölçek için 0.79, beş alt boyutu için ise 0.60-0.89 arasında olduğu belirlenmiştir. Eşdeğer ölçüt geçerliliğinde RHYİÖ ile negatif yönlü zayıf korelasyon (r=-0.391, p<0.001), PMSÖ ile ise pozitif yönlü zayıf korelasyon (r=0.291, p<0.001) gösterdiği saptanmıştır. RSOÖ-SÖ ölçeğinin ayırt edicilik analizinde ruhsal hastalığı olan ve olmayanlar arasında Pozitif Ruh Sağlığını Sürdürme, Ruhsal Hastalıkları Damgalama ve Yardım arama etkinliği alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (Sırasıyla p<0.001, p=0.029,p=0.034). Sonuç: Sağlık Öğrencileri için Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeğinin geçerli ve güvenilir olduğu saptanmıştır. Tıp fakültesi öğrencilerinde eğitimin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi için kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Adaptation Of The Mental Health Literacy Scale For Healthcare Students: A Study Of Validity and Reliability
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: This study has aimed to investigate the validity and reliability of the Turkish version of the Mental Health Literacy in Healthcare Students (MHLS-HS). Method: The study sample comprises 275 students at Istanbul Medical Faculty between the ages of 18 and 27. Data were collected using the MHLS-HS, the Beliefs about Mental Illness Scale (BMI), and the Positive Mental Health Scale (PMS). For language adaptation, translation, back translation, expert comments, and a trial application were conducted. Validity was determined using the content validity index and confirmatory factor analysis, while reliability was determined using Cronbach's alpha analysis and the test-retest method. Results: The content validity index of the scale was found to be 0.99 and the item loads were found to be 0.38-0.94 according to confirmatory factor analysis. The Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.79 for the whole scale and between 0.60-0.89 for the five sub-dimensions. In equivalent criterion validity, it was determined that BMI had a weak negative correlation (r=-0.391, p<0.001) and a weak positive correlation (r=0.291, p<0.001) with PMS. A statistically significant difference was found in the sub-dimensions of Maintaining Positive Mental Health, Stigmatizing Mental Illnesses, and Seeking Help Effectiveness between those with and without mental illness in the discrimination analysis of the RSS-SS scale (p<0.001, p=0.029, p=0.034, respectively). Conclusion: The Mental Health Literacy Scale in Healthcare Students was found to be valid and reliable. It can be used to assess and improve the educational experience of medical school students.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 769
Atıf : 1.221
2023 Impact/Etki : 0.006
Konuralp Tıp Dergisi