Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Covid-19 Pandemisinde Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’ne Aktif Katılımı Azalan Hastaların Bakım Verenlerinin Tükenmişlik ve Bakıcı Yükü Düzeyleri
2022
Dergi:  
Journal of Contemporary Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada Covid-19 pandemisinde, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM)’ne hasta katılımının azalması ve bir süre hasta kabul edilememesi nedeniyle, bakım verenlerde oluşan tükenmişlik ve bakıcı yükünün, Covid-19 pandemisi öncesiyle kıyaslanması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: TRSM’ye kayıtlı 47 hastanın bakım vereni çalışmaya alındı. Bu çalışmadaki ilk görüşme, Türkiye'de Covid-19 pandemisinin başlamasından önce Ocak 2020'de yapıldı. İkinci görüşme ise Covid-19 pandemisi başladıktan sonra, kapanmalar ve kısıtlamalardan sonra, 2021’in haziran ayında yapıldı. Bakım verenlere sosyodemografik veri formu, Maslach Tükenmişlik Envanteri, Zarit Bakıcı Yük Ölçeği uygulandı. Bulgular: İkinci görüşmede Maslach Tükenmişlik Envanteri (p<0,001) ve Zarit Bakıcı Yük Ölçeği (p<0,001) toplam puanları anlamlı olarak daha yüksek saptandı ve eğitim düzeyi düşük olanlarda ve çalışmayanlarda tükenmişlik düzeyindeki artış daha fazlaydı (p<0,05). Ayrıca, ikinci görüşmede gelir düzeyi düşük olanlarda, daha uzun süre bakım verenlerde, hastanın ilaç uyumu düşük olanlarda, Covid-19 geçirme öyküsü olanlarda tükenmişlik düzeyindeki ve bakıcı yükündeki artış daha fazlaydı (p<0,05). Sonuç: Covid-19 pandemisi döneminde sosyal izolasyon amaçlı alınan tedbirler nedeniyle, TRSM faaliyetlerine aktif katılım gösteremeyen hastaların bakım verenlerinin artan tükenmişlik ve bakıcı yükleri, TRSM hizmetlerinin önemini desteklemiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Burnout Levels Of Caregivers and Caregiver Burden Of The Patients With Declined Active Participation In The Community Mental Health Center During The Covid-19 Pandemic
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aimed to compare the burnout and caregiver burden in caregivers during Covid-19 due to the decrease in patient participation in the Community Mental Health Center (CMHC) and the inability to accept patients for a while before the Covid-19 pandemic. Materials and Methods: Caregivers of 47 patients registered to CMHC were included in this study. The first interview for this study was held in January 2020, before the start of the Covid-19 pandemic in Turkey. The second interview was held in June 2021, after the start of the COVID -19 pandemic and thus lockdown and restrictions. Sociodemographic data form, Maslach Burnout Inventory, and Zarit Caregiver Burden Scale were applied to caregivers. Results: The findings obtained in the second interview showed that Maslach Burnout Inventory (p<0.001) and Zarit Caregiver Burden Scale (p<0.001) total scores were significantly higher, and the increase in burnout level was higher in those with low education levels and those who did not work (p<0.05). Also, the increase in burnout level and caregiver burden was higher in those with low income, caregivers for a longer time, those with low drug compliance, and those with a history of Covid-19 (p<0.05). Conclusion: During the Covid-19 pandemic, the increasing burnout and caregiver burden of the caregivers of patients who could not actively participate in TRSM activities due to the measures taken for social isolation supported the importance of TRSM services.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal of Contemporary Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.263
Atıf : 1.261
2023 Impact/Etki : 0.025
Journal of Contemporary Medicine