User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 9
ÇOCUK KORUMA KANUNU KAPSAMINDA HAKKINDA KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİR KARARI ALINAN ÇOCUKLARA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: OSMANİYE İLİ ÖRNEĞİ
2023
Journal:  
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Author:  
Abstract:

Çocuk, toplumsal yapıyı oluşturan temel dinamiklerden biridir. Çocukların riskli ortam ve davranışlardan uzaklaştırılarak bedensel, zihinsel, sosyal, sağlık ve ekonomik açıdan desteklenmesi çocukların gelişimi için önem arz etmektedir.  Bu yüzden aile başta olmak üzere bütün birey ve kurumlara roller düşmektedir.  Bu bağlamda merkezi yönetim tarafından çocuklara yönelik olarak koruyucu ve önleyici politikalar geliştirilmiştir. Bu politikalardan birisi de 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’dur. 5395 sayılı kanun kapsamında Osmaniye ilinde ilgili mahkemelerce haklarında tedbir kararları verilen çocuklar çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmanın temel amacı dezavantajlı konumda bulunan çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında Osmaniye ilinde 2021 yılında tedbir kararı verilen çocukların analiz edilerek çocuklara yönelik yapılacak iyileştirme çalışmaların belirlenmesidir. Örneklemini Osmaniye ilinde 5395 sayılı kanun kapsamında hakkında tedbir kararı verilen 366 çocuğun oluşturduğu bu araştırmada nicel araştırma ve ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Sonuç olarak, henüz 18 yaşını tamamlamamış çocuklara yönelik alınan tedbirlerin temel nedeni olarak aile kurumunun üzerine düşen görevi yerine getiremediği ya da ihmal ettiği görülmektedir. Bu sebeple ilgili kamu kuruluşunun mevcut risklerin ortadan kaldırılması noktasında kalıcı politikalar geliştirmesi gerekmektedir. Bunun yanında anne babaların çocukları ile ilişkilerini güçlendirmek amacıyla sosyal ve ekonomik destek uygulamaları yapılarak ailenin ekonomik anlamda iyileştirilmesi ve aile içi eğitimler verilerek ailelerin bilinç düzeyinin artırılması elzemdir.

Keywords:

0
2023
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles


3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 1.167
Cite : 2.693
2023 Impact : 0.172
3. Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi