Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
Sigara İçen Ve İçmeyen Bireylerin Stresle Başa Çıkma Tutumları Açısından Karşılaştırılması
2019
Dergi:  
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ikamet etmekte olan, sigara içen ve içmeyen  kişilerin stresle başa çıkma tutumlarının ve anksiyete seviyelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Günümüzde  sigaraya başlama veya deneme yaşı çok küçük yaşlara inmiş, sigara tüketimi çok yaygın hale gelmiştir. Birey  direnemeyeceğini düşündüğü bir durumla karşılaştığında beyin bazı uyarılar göndermeye başlar ve bu uyarıyla  sempatik sinir sistemi devreye girer. Bu durum ‘’kaç, savaş ya da don’’ tepkileri olarak da adlandırılabilir.  Solunum hızlanır, gözbebekleri büyür, vücut ısısı artar, kalp ve metabolizma normalinden çok daha hızlı  çalışmaya başlarken sindirim yavaşlar. Bu aslında vücudumuzun kendini olası tehlikelerden koruma biçimidir.  Fizyolojik olarak bu vücut değişimleri, tehlike ile başa çıkmaya çalışmamızı kolaylaştırmak için yaşanır. Stres  ile sigara halk arasında ilişkilendirildiğinden, bu araştırmada amaçlanan esas durum sigara içenlerin mi yoksa  sigara içmeyenlerin mi stresle daha iyi başa çıkabiliyor sorusuna cevap bulmaktır. Araştırmaya KKTC’de ikamet  etmekte olan sigara içen ve içmeyen bireyler arasından rastgele 250 kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların  demografik özellikleriyle ilgili fikir edinebilmek adına Kişisel Bilgi Formu ve araştırma konusuna ilişkin veri  elde etmek ve sorularımıza cevap bulabilmek için de Stresle Başa Çıkma ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE)  kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre sigara içmeyen katılımcıların BAE puanları arttıkça, kendine güvenli  yaklaşım ve iyimser yaklaşım puanları azalmakta, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım puanları  artmaktadır. Sigara içen katılımcıların BAE puanlarının artması sonucunda kendine güvenli yaklaşım ve iyimser  yaklaşım puanlarının azaldığı, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım puanları arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ikamet etmekte olan, sigara içen ve içmeyen  kişilerin stresle başa çıkma tutumlarının ve anksiyete seviyelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Günümüzde  sigaraya başlama veya deneme yaşı çok küçük yaşlara inmiş, sigara tüketimi çok yaygın hale gelmiştir. Birey  direnemeyeceğini düşündüğü bir durumla karşılaştığında beyin bazı uyarılar göndermeye başlar ve bu uyarıyla  sempatik sinir sistemi devreye girer. Bu durum ‘’kaç, savaş ya da don’’ tepkileri olarak da adlandırılabilir.  Solunum hızlanır, gözbebekleri büyür, vücut ısısı artar, kalp ve metabolizma normalinden çok daha hızlı  çalışmaya başlarken sindirim yavaşlar. Bu aslında vücudumuzun kendini olası tehlikelerden koruma biçimidir.  Fizyolojik olarak bu vücut değişimleri, tehlike ile başa çıkmaya çalışmamızı kolaylaştırmak için yaşanır. Stres  ile sigara halk arasında ilişkilendirildiğinden, bu araştırmada amaçlanan esas durum sigara içenlerin mi yoksa  sigara içmeyenlerin mi stresle daha iyi başa çıkabiliyor sorusuna cevap bulmaktır. Araştırmaya KKTC’de ikamet  etmekte olan sigara içen ve içmeyen bireyler arasından rastgele 250 kişi dahil edilmiştir. Katılımcıların  demografik özellikleriyle ilgili fikir edinebilmek adına Kişisel Bilgi Formu ve araştırma konusuna ilişkin veri  elde etmek ve sorularımıza cevap bulabilmek için de Stresle Başa Çıkma ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE)  kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; sigara içmeyen katılımcıların BAE puanları arttıkça, kendine güvenli  yaklaşım ve iyimser yaklaşım puanları azalmakta, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım puanları  artmaktadır. Sigara içen katılımcıların BAE puanlarının artması sonucunda kendine güvenli yaklaşım ve iyimser  yaklaşım puanlarının azaldığı, çaresiz yaklaşım ve boyun eğici yaklaşım puanları arttığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 37
Atıf : 3
Kıbrıs Türk Psikiyatri ve Psikoloji Dergisi