Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
ÖZGÜRLÜĞÜN TEORİK VE PRATİK GÖRÜNÜMLERİ VE KANT'IN AHLAK ANLAYIŞI
2023
Dergi:  
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Immanuel Kant’ın özgürlük ve ahlak anlayışı açıklanmaktadır. Özgürlük Kant felsefesinde teorik ve pratik düzlemlerde, bilgi ve ahlak felsefesi ekseninde ele alınmaktadır. Özgürlük teorik düzlemde ele alındığı sırada olanaklılığı bakımından sorunsallaştırılır. Bu sorunsallaştırma, “özgürlük mümkün müdür?” sorusuna göre gerçekleştirilir. Özgürlük pratik düzlemde ele alındığı sırada, gerçekleşme koşulları bakımından sorunsallaştırılır. Bu ikinci düzlemdeki başat soru, “özgürlük nasıl gerçekleştirilir?” sorusudur. Teorik düzlemde özgürlük antinomisi ile ilgilenmemiz gerekirken, pratik düzlemde özgürlüğün ahlak yasası ile ilişkisi üzerinde durulması gerekmektedir. Bu doğrultuda çalışmamız özgürlüğün teorik ve pratik düzlemlerdeki görünümlerine ve Kant’ın ahlak anlayışına odaklanmaktadır. Diğer taraftan çalışmamızın iki temel iddiası söz konusudur. İddialarımızdan ilki, Kant’ın özgürlük anlayışının ancak onun teorik ve pratik felsefelerinin karşılaştırmalı bir incelemesi yoluyla açıklığa kavuşturulabileceğidir. İkinci iddiamız, Kant’ın her insan istemini değil, yalnızca ahlak yasası tarafından belirlenen insan istemini özgür olarak gördüğüdür. Bu iddialarımızın temellendirilmesi aracılığıyla Türkçe literatüründe genellikle belirsiz, örtük ya da zayıf bir şekilde işlenen noktaları açıklığa kavuşturacağımızı ve literatüre ayrıntıları hesaba katan, betimleyici bir inceleme çalışması kazandıracağımızı öngörüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

The theoretical and practical concepts of freedom and KANT's comprehension
2023
Yazar:  
Özet:

This study explains Immanuel Kant’s concept of freedom and morality. Freedom is discussed in the Kant philosophy in theoretical and practical levels, in the axis of knowledge and moral philosophy. Freedom is problematized in terms of possibility when it is discussed in theoretical level. This questionalization, “Is freedom possible?” It is done according to the question. When freedom is addressed in a practical level, it is problematized in terms of the conditions of realization. The first question in this second floor is, “How is freedom achieved?” It is question. While in theoretical level we need to deal with the antinomy of freedom, in the practical level we need to focus on the relationship of freedom with the moral law. Our work in this direction focuses on the appearance of freedom on the theoretical and practical levels and on Kant’s moral understanding. On the other hand, there are two main claims of our work. The first of our claims is that Kant’s concept of freedom can only be clarified through a comparative study of his theoretical and practical philosophies. Our second claim is that Kant sees freely not every human desire, but only the human desire determined by the moral law. Through the foundation of these claims, we predict that we will clarify the points that are often uncertain, covered or weakly processed in Turkish literature, and we will provide an illustrative study that takes into account the details of the literature.

Anahtar Kelimeler:

Theoretical and Practical Manifestations Of Freedom and Kant’s Understanding Of Morality
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 673
Atıf : 1.066
2023 Impact/Etki : 0.084
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi