Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 2
ORTA VE İLERİ YAŞ KADINLARDA AĞRI SIKLIĞI VE SOSYODEMOGRAFİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİ
2017
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gereç-Yöntem: Araştırmaya, 104 (%40) orta yaş ve 110 (%60) ileri yaş olmak üzere toplam 214 kadın birey katıldı. Çalışmaya katılan bireylerin sosyo-demografik bilgileri alındı. Kronik hastalık ve ağrı varlığı, yardımcı cihaz kullanımı, eğitim ve medeni durum sorgulandı. Ağrı şiddeti Vizüel Analog Skalası ile değerlendirildi. Sonuçlar: Orta ve ileri yaş kadınların beden kütle indeks (BKI) değerleri sırasıyla 28.76±5.71 kg/cm2, 29.93±6.11 kg/cm2 idi. Orta yaş kadınların 2’si (%1.9) yürümeye yardımcı araç-gereç kullanıyordu. 78’inde (%75) ağrı vardı ve ağrı şiddeti 4.82±2.51 idi. Ağrı lokalizasyonu sıklık sırasına göre bel, boyun, diz, sırt ve bacak ağrısı şeklindeydi. İleri yaş kadınların 95’inde (%86.4) ağrı vardı ve ağrı şiddeti 5.81±1.77 idi. Ağrı sıklıkla diz, boyun, kalça, bacak, omuz ve sırt ağrısı şeklindeydi. İleri yaş kadınların 29’u ( %26.4) yürüme yardımcısı kullanıyordu. Orta yaş kadınlarda ağrı sıklığı BKI ve kronik hastalık varlığı ile ilişkiliydi (p<0.05). Fakat meslek, medeni durum, eğitim düzeyi ve yardımcı cihaz kullanımı ile ilişkili değildi (p>0.05). İleri yaş kadınlarda ağrı sıklığı ile BKI, eğitim durumu, medeni durum, kronik hastalık varlığı ve yardımcı cihaz kullanımı arasında bir ilişki bulundu (p<0.05). Tartışma: Kadınlarda ilerleyen yaşlarda ağrı görülme oranı ve ağrı şiddeti artmaktadır. Ağrı, bireylerin sosyo-demografik özelliklerinden de etkilenebilmektedir. İlerleyen yaşlarda ağrıya neden olabilecek faktörlerin değerlendirilmesi rehabilitasyonun başarısını arttıracak önemli bir faktördür. Anahtar Kelimeler: Orta yaşlı kadınlar; İleri yaşlı kadınlar; Ağrı; Sosyo-demografik bilgiler 

Anahtar Kelimeler:

Relationship between middle and older women and sociodemographic characteristics
2017
Yazar:  
Özet:

The study included a total of 214 women, including 104 (40%) middle-aged and 110 (60%) older. Social-demographic information of the participants was received. The presence of chronic illness and pain, the use of the assistant device, training and civic state were questioned. The intensity of the pain was assessed by the visual analog scale. Results: The body mass index (BKI) for women of the middle and older ages was 28.76±5.71 kg/cm2 respectively, 29.93±6.11 kg/cm2. 2 of the middle-age women (1.9%) used a vehicle-wheel to help walk. 78 (75%) had pain and the severity of the pain was 4.82±2.51. The pain localization was in the form of back, neck, knee, back and leg pain according to the frequency order. 95 of older women (86.4 percent) experienced pain and the pain severity was 5.81±1.77. The pain was often in the form of knees, neck, back, leg, shoulder and back pain. 29 percent of older women (26.4 percent) used walking assistants. The frequency of pain in middle-age women was associated with BKI and the presence of chronic disease (p<0.05). But it was not related to the profession, the civic state, the level of education and the use of the assistant device (p>0.05). There was a relationship between the frequency of pain in older women and the BKI, the state of education, the state of civilisation, the presence of chronic illness and the use of assistant device (p<0.05). Debate: In advanced ages, the rate of pain and the severity of the pain increases in women. The pain can also be affected by the socio-demographic characteristics of individuals. The assessment of the factors that may cause pain in the future age is an important factor that will increase the success of rehabilitation. Keywords: middle-aged women; advanced older women; pain; social-demographic information

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.512
2023 Impact/Etki : 0.114
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi