Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 5
Tip 2 diyabet ile monosit-yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol oranı ve karotis intima-media kalınlığı arasındaki ilişki
2019
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Diyabet ateroskleroz için  majör bir risk faktörüdür.  Dolaşımdaki monosit miktarı yeni aterosklerotik plak gelişiminde önemli bir rol oynar.  Ayrıca yüksek dansitelilipoprotein (HDL) kolesterol ve ateroskleroz  arasında güçlü bir ters  ilişki olduğu gösterilmiştir. Monosit ile HDL kolesterol oranı ateroskleroz için yeni bir inflamasyon belirtecidir. Karotisintimamedia kalınlığı (KİMK) koroner arter hastalığının olduğunu veya olmadığını gösterebilir. Gereç ve yöntemler:  60 diyabet hastası ve 60 kontrol grubu olarak toplam 120 hasta iki gruba ayrıldı. Karakteristik özellikler, labaratuvar parametreleri, KİMK ve monosit ile HDL kolesterol oranları kaydedildi ve iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Diyabetik grupta KİMK ve monosit ile HDL oranı anlamlı derecede yüksek izlendi (p<0.001,p<0,001 sırasıyla). Ayrıca KİMK kan glukoz düzeyleri ile anlamlı derecede korelasyon gösterdi (r=0.474, p<0.001). Buna karşın, HDL oranı kontrol grubunda daha yüksekti (p=0,010). Sonuç: Sonuç olarak, çalışmamda diyabetik grupta anlamlı olarak daha yüksek MHR ve CIMT düzeyleri tespit ettim ve böylece kolayca hesaplanan bir indeks olan MHR'nin, Tip 2 DM hastalarında aterosklerozun bir göstergesi olarak günlük klinik uygulamada kullanılabileceğini düşünüyorum.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Monocyte To Hdl Cholesterol Ratio, Carotid Intima-media Thickness and Type 2 Diabetes Mellitus
2019
Yazar:  
Özet:

Aim: Diyabetes mellitus (DM) is a majör risk factor for atheroscleros. Circulating monocyte count plays an important role for new atherosclerotic plaque development. Also, there is a strong inverse relationship between high density lipoprotein cholesterol (HDL) and atherosclerosis. monocyte count/HDL ratio (MHR) is a novel inflammatory marker for  atheroscleros. Carotid intima-media thickness (CIMT)   can predict  the presence or absence of  coronary artery disease (CAD). I aimed to investigate relationship between  CIMT, MHR and type 2 DM  Methods: A total of 120 patients were divided into two groups (with type2 DM group = 60, control group: 60). Baseline characteristics, laboratory parameters, MHR and  CIMT were recorded and compared between groups. Results: The Diabetes group had considerable  higher  CIMT, MHR  levels compared to the control (p<0.001,p<0,001 respectively ). Also, CIMT  levels showed significant correlation with blood glucose level (r=0.474, p<0.001). On the contrary, HDL levels were higher in the control group (p=0.010). Conclusion: In conclusion, I found significantly higher  MHR and CIMT in the diabetic group and thus I think MHR, which is an easily calculated index, can be used in the daily clinical practice as an indicator of atherosclerosis in Type 2 DM patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 322
Atıf : 423
2023 Impact/Etki : 0.034
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi