Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Geri Dönüşümsüz Pulpa İltihabı Olan Hastalarda Farklı Anestezik Solüsyonların Anestezik Etkinliklerinin Değerlendirilmesi
2007
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı inferior alveolar sinir bloğunda kullanılan üç farklı anestezik solüsyonun geri dönüşümsüz pulpa iltihabı olan dişlerin kanal tedavisi sırasındaki anestezik etkinliğinin değerlendirilmesidir. Birey ve Yöntem: Geri dönüşümsüz pulpa iltihabı olan alt çene birinci büyük azı dişlere sahip olan 90 hasta rastgele üç gruba ayrılmış ve Citanest, Ultracain ve Ultracain Forte ile geleneksel yöntemle inferior alveolar sinir blokajı yapılmıştır. Her hastanın başlangıç ağrısı Heft-Parker “Visual Analogue Scale” (VAS) ile belirlenmiş ve endodontik işlem sürecinde ağrısı olursa belirtmesi için uyarılmıştır. Eğer hasta ağrı hissederse, tedavi hemen durdurulmuş ve hasta VAS kullanarak ağrısını  derecelendirmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde χ2 testi ve Mann-Whitney-Wilcoxon testi kullanılmıştır. Bulgular: Citanest kullanılarak yapılan inferior alveolar sinir blok anestezisi başarı oranı %40 (12 hasta), Ultracain kullanılan grupta %43,3 (13 hasta) ve Ultracain Forte kullanılan grupta %56,6 (17 hasta) olarak bulunmuştur. Bu üç solüsyon arasında başarı oranları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Her üç anestezik solüsyon grubunda başarısız anesteziler içerisindeyüksek oranda ilk ağrının hissedildiği yer dentin ikendüşük oranda preparasyon aşaması olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Geri dönüşümsüz pulpa iltihabı olan alt çene birinci büyük azı dişler için inferior alveolar sinir bloğu anestezisinde kullanılan  her üç anestezik solüsyonda da başarı oranları yetersiz bulunmuştur. Çalışmamızda kullanılan artikain grubu lokal anestezik solüsyonların (Ultracain, Ultracain Forte) ve prilokain grubu lokal anestezik solüsyonun (Citanest) anestezik başarıları  arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 337
Atıf : 29
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi