Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
COVID-19 Hastalarında Gelişen Nörolojik Bulgulara Yönelik Hemşirelik Yaklaşımları: Geleneksel Sistematik Derleme
2023
Dergi:  
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Giriş-Amaç: Covid-19 akciğer, kalp ,MSS(Merkezi Sinir Sistemi), PSS(Periferik Sinir Sistemi) dahil tüm sistemleri etkisi altına alan akut ağır solunum yolu sendromu ile karakterize bir pandemi türüdür. Dünyada covid-19 hastalarında görülen nörolojik hasar üzerine pek çok çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmaları incelemek amacıyla covid-19 hastalarında gelişen nörolojik bulgular ve bulgular üzerine yönelik hemşirelik yaklaşımları üzerine literatür derlemesi yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Derlemeye, dünyadaki covid-19 lu hastalarda nörolojik bulgular ve bulgular için kullanılan hemşirelik yaklaşımları üzerine yapılan Türkçe ve İngilizce araştırmalar alınmıştır. Taramalar Türkçe-İngilizce dilinde, anahtar sözcük olarak “covid-19 ve nörolojik hasar”, “covid-19 ve nörolojik tedavi”, ’’covid-19’da nörolojik bulgular’’,‘’Covid-19’da nörolojik bulgularda hemşirelik yaklaşımları’’ kelimeleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Derleme Kasım-Aralık 2021 tarihlerinde yapılmıştır. Yapılan bu çalışmada PubMed(5), Google Scholar(19) den ulaşılan tam metin olarak yayınlanan makaleler analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışma ile covid-19 hastalarında nörolojik bulgular üzerine gelişen bulgulara yönelik yapılan araştırmalar ele alınmıştır. Elde edilen makale sayısı 20 , dahil etme-dışlama kriterlerine göre çalışmaya dahil edilen makale sayısı 4’tür . Sonuç: Derlemeye dahil edilen makaleler incelendiğinde covid-19‘un nörolojik bulgularının çok çeşitli olduğu görülmektedir.Yapılan çalışmalar sonucunda Covid-19’un nörolojik olarak verdiği hasar içerisinde baş ağrısı, miyalji, serebrovasküler bozukluklar, intrakraniyal kanamalar ,ensefalit, ensefalopati, nöbet, akut iskemik inme gibi bazı nörolojik komplikasyonların yer aldığı görülmektedir.Literatüre baktığımızda Covid-19’un nörolojik belirtileri adı altında ülkemizde yetersiz düzeyde randomize kontrollü çalışma olduğu tespit edilmektedir.Ayrıca nörolojik hasar üzerine kullanılan özel bir hemşirelik yaklaşımı olmadığı saptanmakta ve Covid-19’un verdiği nörolojik hasar üzerine yapılan randomize kontrollü çalışmaların ülkemizde arttırılması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Nursing Approaches For Neurological Findings Developing In Covid-19 Patients: Traditional Systematic Compilation
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 114
Atıf : 318
2023 Impact/Etki : 0.108
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi