Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
 İndirme 2
COVID-19 Sürecinin İhmal Edilmiş Paraziter Hastalıklar Üzerine Etkisi
2021
Dergi:  
Türkiye Parazitoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde başlayarak kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan ve yaklaşık dört milyon kişinin ölümüne neden olan Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) hakkında kısa sürede çok sayıda araştırma yapılmıştır. Evrimsel süreci insanlık tarihi kadar eski olan parazitler sık görülen ve yüksek mortalite oranına sahip enfeksiyon etkenleri olmalarına rağmen çoğunlukla ihmal edilmektedir. Bununla birlikte son zamanlarda yapılan çalışmalar paraziter enfeksiyonların neden olduğu immünite değişikliğinin viral hastalıkların seyrini etkilediğini göstermektedir. Ciddi respiratuvar sendrom-koronavirüs-2 (SARS-CoV- 2) ve Plasmodium’un hücre içine girmek için CD147 reseptörünü ortak kullanması ve her iki etkenin de MHC ile sunulan antijenik determinantlarında benzerlikler olması nedeniyle; paraziter enfeksiyonlara karşı gelişen bağışıklığın, vücudu SARS-CoV- 2 enfeksiyonuna karşı koruyabildiği düşünülmekte olup, bu durum sıtmanın endemik olduğu ülkelerdeki düşük COVID-19 insidansının nedenini açıklayabilir. COVID-19 enfeksiyonunda mortaliteden sorumlu olan sitokin fırtınasına, immün sistemin Th1 yönünde aktifleşmesi neden olmaktadır. Diğer taraftan immün sistemi Th2 yönünde aktifleştiren helmint enfeksiyonları, sitokin fırtınasını engelleyerek mortaliteyi azaltabilir. COVID-19 ve parazitler arasındaki ilişki sadece immün sistem değişikliği ile sınırlı değildir. Pandeminin başından itibaren tüm ilginin COVID-19’a yönelmesi ile paraziter enfeksiyonlarla mücadelede duraksamaya gidilmesinin sıtma, leyşmanyazis, şistozomiyaz ve topraktan bulaşan helmintler gibi birçok etkenin insidansında artışa yol açacağı gösterilmiştir. Bu nedenle bir an önce tekrar mücadeleye kalındığı yerden ek önlemler alınarak devam edilmeli ve tüm dünyayı kapsayacak şekilde genişletilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

The effect of COVID-19 on infected parasitic diseases
2021
Yazar:  
Özet:

In December 2019, a large number of research has been carried out on the Coronavirus Disease-2019 (COVID-19) which soon affected the entire world and caused the deaths of approximately four million people, starting in Wuhan, China. The evolutionary process of the parasites, which are as old as human history, is often overlooked, although they are common and high mortality infectious factors. However, recent studies show that the immune change caused by parasitic infections affects the course of viral diseases. Because serious respiratory coronavirus-2 (SARS-CoV-2) and Plasmodium jointly use the CD147 receptor to enter the cell and both factors have similarities in the antigen determinants offered with MHC; the developing immunity against parasitic infections is believed to be able to protect the body against SARS-CoV-2 infection, which can explain the cause of low COVID-19 incidence in countries where the sputum is endemic. The cytocin storm, which is responsible for mortality in COVID-19 infection, causes the immune system to activate in the direction of Th1. On the other hand, helminth infections that activate the immune system in the direction of Th2 can reduce mortality by preventing the cytokine storm. The relationship between COVID-19 and parasites is not limited only to changes in the immune system. It has been shown that from the beginning of the pandemic all interests are directed to COVID-19 and the stop in the fight against parasitic infections will lead to an increase in the incidence of many factors, such as scratch, leishmaniasis, cystosomiasis and soil-transmitted helminths. Therefore, additional measures should be taken immediately from where it is left to fight again and expanded to cover the whole world.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türkiye Parazitoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 161
Atıf : 74
2023 Impact/Etki : 0.132
Türkiye Parazitoloji Dergisi